Sambata 5 Octombrie

Un cioban ardelean s-a întors din Germania și ne-a spus povestea: ”Nici să nu mai aud de străinătate. Să meargă alții, eu rămân la oi!” - VIDEO


Ionuț, un cioban român întors din Germania, în satul Deleni, județul Mureș, a ajuns la concluzia că străinătatea este grea și că nu mai lasă România pentru nimic în lume.

Ca mulți alții, Ionuț Lazăr și-a încercat norocul și a plecat în Germania, în speranța unui trai mai bun. N-a rezistat însă mult. Dorul de casă l-a făcut să facă repede cale întoarsă. Acolo lucra în construcții, aici este cioban și spune că e mai fericit ca niciodată.

Povestea lui Ionuț Lazăr a fost făcută cunoscută publicului larg mai întâi de Iosif Ciunterei, etnologul și administratorul paginii de Facebook Cu Iosif pe coclauri, apoi și-a împărtășit povestea pentru Trinitas TV.

Povestea lui Ionuț, un cioban român întors din Germania

Banii sunt mai puțini, într-adevăr, însă nimic nu se compară cu viața la țară, stilul de viață sănătos și iubirea față de natură.

Nici să nu mai aud de ea (străinătate – n.r), las’ să meargă alții, eu rămân la oi!”, a spus el, subliniind că acasă e raiul lui.

Se fac bani în străinătate, dar atâta e de greu de nu vă pot spune! Dorul de casă, dorul de țară, de familie…”, a spus tânărul care a lucrat în Germania în demolări.

Ionuț a povestit că se trezea la ora 05:00, apoi toată ziua, nu lăsa barosul în mână. ”Când veneai acasă pe la șase, șapte seara, nici să mănânci nu-ți mai venea, numai să te pui în pat voiai, eram frânt de oboseală, nici mâncare nu-mi mai trebuia. Și dimineața devreme iar la lucru”, a povestit el.

Colegii de-ai săi luau și 20 de euro pe oră, dar el, tânăr și neexperimentat muncea pentru mult mai puțin. Așa că, sătul de traiul pe care i-l oferea străinătatea, a hotărât anul trecut să se întoarcă la Deleni, pe plaiurile natale.

Am zis la un moment dat, eu nu mai stau, mă duc acasă. Și-așa se strâng oile de-acum, vin Paștile, trebuie să mă duc acasă. De-acolo am venit oarecum nebun”, a mărturisit tânărul păstor.

Acesta a adunat bani în Germania și cu cei 1.200 de euro a cumpărat câteva oi și a pus pe picioare o mică fermă personală.

Cum îi acasă nu-i niciunde, unde te naști, unde copilărești, unde ai crescut… Sunt oameni care își vând casa din locul unde au crescut și se duc la oraș, pe mine nu m-ar lăsa inima să-mi vând casa, locul de lângă părinți, de lângă bunici. Își vând casa și se duc la oraș, în aglomerația aia. Eu n-aș putea sta la oraș, eu vin nebun de-acolo”, a mai adăugat Ionuț.

Ionuț are și un sfat pentru toți românii din diaspora: „Un sfat nu numai pentru tineri, pentru toți oamenii plecați în străinătate și care și-au lăsat aici poate și familiile, părinții, neamurile. Dacă o fost în străinătate și o strâns niște bănuți, eu le recomand cu tot dragul și cu toată stima să se întoarcă în țară, să facă ceva pentru ei și pentru țara asta, să n-o lăsăm de izbeliște! Le recomand să vină și să se ocupe de animale, să strângă vaci, oi, că din animal trăiești, că animalul oferă, produce. Un picuț îi greu, că și mie mi-o fost greu dar încet, încet producția vine”.

Comentarii Facebook