Duminica 13 Octombrie

Un județ din Ardeal ar putea deveni Regiunea Gastronomică Europeană a anului 2027! Locația face furori printre gurmanzi


Titlul de Regiune Gastronomică Europeană ar putea să se întoarcă în România.

În urmă cu câteva luni, Hargita s-a înscris în competiția pentru anul 2027, țara noastră intrând din nou în cursa pentru titlu. Sibiul a fost declarat Regiune Gatronomică Europeană în 2019.

Jurații au vizitat deja Hargita declarându-se plăcut impresionați de județul din Transilvania.

Dr. Diane Dodd, preşedinte al IGCAT şi fondator al World Region of Gastronomy Award, a declarat că judeţul Harghita este "o bijuterie ascunsă", potrivit observator.ro

"Ştiam deja când am văzut dosarul de candidatură că este ceva excepţional, dar fiind aici, săptămâna aceasta, şi cunoscându-i pe oameni şi văzând mândria reală a oamenilor pentru mâncarea şi cultura lor şi ştiind că vor să păstreze acest lucru pentru generaţiile viitoare, este atât de emoţionat. Am văzut atât de multe iniţiative, educaţionale, culturale, academice. A fost într-adevăr o călătorie incredibilă", a spus dr. Diane Dodd.

Aceasta a menționat că, în urma vizitei, juriul a decis că Harghita ar trebui să fie recomandată pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană.

"După Sibiu, şi judeţul Harghita va fi regiune gastronomică a Europei.Suntem după vizita juriului, care a fost în judeţul Harghita săptămâna aceasta şi bazat pe experienţele şi tot ce au văzut ei aici, în judeţ, putem zice sigur că o să fim regiunea gastronomică a Europei în anul 2027. (...)

Pentru Harghita şi pentru turismul din Harghita va reprezenta o vizibilitate mult mai mare, este coroana eforturilor noastre pe care le-am făcut în ultimii şapte ani. Suntem şi vom fi recunoscuţi pe nivel european şi pe plan mondial, ceea ce va aduce multe, multe beneficii, nu numai judeţului Harghita, ci şi pentru Transilvania şi România.

Patrimoniul nostru gastronomic se datorează unor naţiuni care au trăit aici de-a lungul secolelor şi, în afară de gastronomia românească, avem şi maghiară-secuiască, armeană şi evreiască şi din acest complex iese un produs foarte, foarte exotic care nu se mai găseşte în Europa altundeva şi cred că nici pe plan mondial", a declarat directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Harghita.

Foto: István Szász

Comentarii Facebook