Duminica 22 Decembrie

Ungaria investește și în digitalizarea județelor din Transilvania


Programul de Bunăstare Digitală (DJP) implementat de Guvernul Ungariei din anul 2015 s-a extins, începând de joi, și în județele Mureș, Harghita și Covasna, prin deschiderea unui birou regional la Târgu Mureș, scopul fiind de utilizare a experienței ungare în domeniul economic și al administrațiilor locale.

Sondaj de opinie pentru a observa necesitățile comunităților rurale din Transilvania

Programul digital marchează astfel o nouă investiție a guvernului maghiar în Transilvania, după programul de investiții economice, cel de construcție și renovare de biserici, școli și creșe și cel de investiții în sport.

Coordonatoarea biroului transilvan al Programului de Bunăstare Digitală, Sarolta Besenyei, a declarat, pentru Agerpres, că, pentru început, va fi implementată una dintre măsurile Programului Digital Village, constând într-un sondaj de opinie pentru a se vedea necesitățile comunităților.

Programul Digital Village își propune să ridice nivelul de trai al celor care locuiesc la sate prin utilizarea de soluții digitale inteligente și să consolideze beneficiile tradiționale ale modului de viață rural. Programul își propune să facă regiunile atractive pentru cei care locuiesc în zonele rurale și pentru cei care doresc să se stabilească în sate. Sondajul de opinie va evidenția necesitățile și preferințele locale și va face o evaluarea a stării digitalizării”, a declarat Sarolta Besenyei.

Președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, a arătat că dezvoltarea orașelor și a regiunilor inteligente se bazează pe cooperarea tuturor actorilor, începând cu reprezentanții guvernamentali, ai administrațiilor, ai agenților economici, ai lumii științifice, ai societății civile, precum și ai cetățenilor.

Cerințele comunității vor fi îndeplinite în urma Programului de Bunăstare

Dezvoltarea unor soluţii inteligente presupune un program unic pentru fiecare comunitate şi, în paralel cu dezvoltarea tehnologiei, necesită corecţie şi monitorizare continuă. Scopul sondajului este să se formuleze propuneri care să reflecte nevoile comunităţii locale, cu ajutorul cărora sistemul de servicii al administraţiei să poată fi organizat mai eficient, inclusiv transportul public local, partea de sănătate şi latura socială, dezvoltarea durabilă şi economică, gestionarea deşeurilor, producerea de energie sau organizarea de servicii bazate pe resurse locale. Rezultatul cercetării va fi util pentru factorii de decizie municipali şi guvernamentali cu privire la nevoile locale specifice, tendinţele şi problemele care trebuie abordate”, a spus Péter Ferenc.

La prezentarea Programului Digital Village, de joi, de la Târgu Mureş, au participat directorul general al Digitális Jólét Nonprofit Kft (Programul de Bunăstare Digitală, n.r.), László Jobbágy, directorul general adjunct pentru dezvoltarea întreprinderilor digitale din Digitális Jólét Nonprofit Kft., Attila Balla, şi preşedinţii Consiliilor Judeţene Mureş, Harghita şi Covasna.


Comentarii Facebook