Duminica 17 Noiembrie

Unicul vânător de albine sălbatice din ţară produce o miere unică dintr-o plantă foarte rară care se găsește în Munții Apuseni


Mierea de Iarbă Neagră, produsă dintr-o plantă rară ce crește în anumite zone din Munții Apuseni, este realizată de un singur apicultor din România. Mihai Grama, singurul „bărcaci” – vânător de albine sălbatice – din țară, a lansat această miere pe piață ca un produs montan certificat BIO. 

Recent recunoscut ca Tezaur Uman Viu, Grama explică faptul că vânează albine pentru a descoperi specii rezistente genetic la bolile care afectează albinele convenționale ale apicultorilor

„Am aici o miere de Iarbă Neagră care este o raritate în România, aceasta fiind înregistrată ca şi produs montan BIO. Este o miere care are o formă, o structură şi un gust deosebit, inconfundabil. E ca un gel, ca un jeleu şi reglează în organismul uman tot ce ţine de tranzit, de colon, de infecţii urinare, de glandă tiroidă, fiind foarte recomandată şi diabeticilor. Deşi nu am făcut publicitate, această miere din Iarbă Neagră ajunge nu doar în toate colţurile ţării, ci aproape în toate colţurile lumii. Au fost unii care au râs de mine, la început, dar cu această miere am luat medalia de aur  în Turcia", a declarat Mihai Grama, conform Agerpres.

Apicultorul susţine că modul de recoltare a acestui tip de miere este foarte dificil, începând cu scoaterea ramelor din stup, până la strecurarea acestui produs.

„Mierea aceasta se face ca un jeleu, ca un gel, ca răcitura, iar după ce ai scos-o, ca să poţi să o filtrezi iarăşi, o pui pe sită, dar nu curge prin sită la fel ca o altă miere normală. Nu, nici vorbă! Sunt foarte multe secrete profesionale, să le spunem, care le-am furat pe parcursul multor ani de experienţă din Italia, din Spania, din Franţa. Iar acum cred că sunt un lider în România cu această miere. PNu cu mult timp în urmă, am primit şi diploma de Tezaur Uman Viu, respectiv pe albinărit, bărcuit - vânătoare de albine", a arătat Mihai Grama.

Apicultorul mureșan a precizat că materialul genetic pe care l-a găsit în pădurile României, în ce priveşte albina carpatină, a fost apreciat de specialiştii Institutului de Cercetare pentru Apicultură.

El spune că pentru conservarea acestui material genetic e nevoie de eforturi intense şi că el, pentru a păstra linia genetică, îşi duce albinele în locuri extrem de izolate, astfel încât acestea să nu aibă contact cu trântori proveniţi din alte rase.

Comentarii Facebook