Vicepremierul ungar a cerut autonomie pentru maghiari în discursul de la Băile Tușnad: „Mama mea e din Ardeal, vorbea românește”


Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a cerut vineri, la Băile Tuşnad, autonomie pentru maghiari, spunând că în Ungaria minoritățile „au dreptul la autonomie”. Vicepremierul a dat exemplul românilor din Gyula, despre care a zis că „își pot flutura steagul oricând”, transmit hirado.hu și Agerpres.

„Mama mea e din Ardeal şi chiar m-aş risca să spun, m-aş aventura în a spune că atunci când eram eu copil, mama şi bunica vorbeau în româneşte, ca să nu înţelegem noi. Deci, asta ca să înţelegeţi, eu niciodată n-am avut sentimente antiromâneşti. Asta să fie clar, din capul locului. 

Întotdeauna am zis: interesul românilor, interesul ungurilor, maghiarilor din Transilvania este să fie o cooperare, să existe o cooperare strânsă şi să existe relaţii bune între cele două ţări. 

Nu suntem nici germani, nici slavi, depindem unii de alţii. Noi depindem de dumneavoastră, români, de România şi dumneavoastră depindeţi de noi. (...) Dacă am reuşit cu Serbia să ajungem la o reconciliere, la un acord istoric, atunci nu văd de ce nu s-ar putea întâmpla acelaşi lucru şi cu România. (...) Deci, noi am întins mâna, avem o deschidere totală şi suntem dependenţi şi unii de alţii”, a declarat Semjén Zsolt, potrivit traducerii oficiale.

Ca argument în favoarea acestei reconcilieri, oficialul ungar a vorbit despre interesele economice care leagă cele două ţări.

„Dacă dumneavoastră mergeţi cu maşina de la Zahony (oraş din Ungaria - n. red.), graniţa cu Ucraina, puteţi să mergeţi pe autostradă până în Spania, Gibraltar, deci există coridorul acela şi există un coridor economic, dacă doriţi, Est-Vest. Dar, dacă vă suiţi în maşină pe malul Mării Negre, spre exemplu, şi doriţi să ajungeţi până în Marea Baltică, nu există autostrăzi, nu puteţi ajunge de la un capăt până la altul mergând pe autostradă. Şi acesta este doar un singur argument. Dar pot fi alte o sută de argumente în favoarea unei reconcilieri istorice dintre cele două ţări, România şi Ungaria. Nu numai interesele economice primează, sunt foarte multe alte interese care ne leagă”, a spus vicepremierul Ungariei.

Acesta a susţinut că a existat o perioadă foarte bună a relaţiilor româno-ungare în timpul preşedintelui Traian Băsescu, „după care domnul Băsescu şi-a schimbat părerea la un moment dat”, şi a amintit şi de proiectele de finanţare depuse de cele două ţări atunci când Elena Udrea se afla în Guvern.

Comentarii Facebook