5 locații de poveste ce merită vizitate într-un weekend la CLUJ


Am găsit 5 locuri faine în Cluj ce merită vizitate într-un weekend de primăvară, și nu numai. Cele 5 locații sunt cu adevărat deosebite și sunt situate la o distanță acceptabilă, sau chiar lângă oraș.  

Stufărişurile de la Sic și Lacul Știucilor

stufarisuriiei.jpeg

La doi pași de Cluj și după doar o oră de ascultat muzică în mașină, fie că alegi drumul bun și mai lung sau cel scurt și aventuros, vei ajunge în stufărișurile de la Sic, o mică deltă a Transilvaniei. Stufărişurile de la Sic, sunt o rezervaţie naturală, arie protejată situată în lunca Văii Fizeşului alcătuită din mlaştini, lacuri, vegetaţie de stuf şi papură.

Este un loc special și surprinzător, ascuns între dealuri și are o suprafaţă de 200 hectare ce adăposteşte în jur de 100 de specii de păsări. 

În apropierea stufărişului, se află Lacul Ştiucilor, un important loc de popas pe timpul migraţiei pentru multe specii de păsări, dar şi un loc de clocit pentru mai mult de 20 de specii de păsări, între care raţe, stârci, corcodei, lişiţe, găinuşe de baltă, cârstel de baltă, creșteți pestriţi, ereţi de stuf şi mai multe specii de lăcari.

Parcul Etnografic Național Romulus Vuia

Parcul Etnografic Romulus Vuia.jpg

Denumit și „Muzeul Satului”, Parcul Național Etnografic „Romulus Vuia” este primul muzeu în aer liber din România, înființat la 1 iunie 1929. este amplasat lângă Pădurea Hoia. Printre obiectivele de interes ale Parcului Etnografic putem enumera Biserica de lemn din satul Chirales – jud. Bistrița-Năsăud, complexele meșteșugărești de la Preuteasa și Hărnicești, cuptor pentru ars varul din Baba, fierăriile din Rimetea și Vărzari și oricare dintre gospodării.

Într-un oraș modern și tânăr, aflat în continuu progres tehnologic, Parcul Etnografic reprezintă o oază de liniște.

Satul de piatră Chidea

Chidea.jpg

Este o localitate situată la 40 de km de Cluj, pe Valea Borșei, numită si „satul de piatră” de lângă Cluj. Denumirea aceasta vine din faptul că, în sat totul este făcut din piatră, de la un capăt la altul. 

Plimbarea prin Chidea este o experiență care te face să te lași în voia simplității liniștitoare.

Arkhai Sculpture Park

arkhai.jpg

Parcul de Sculpturi Arkhai a fost înființat de către sculptorul, artistul plastic clujean Ernő Bartha și se întinde pe un hectar, sub o pădure de brazi. 

Construirea parcului a început în 2008, de atunci este în continuă dezvoltare. 

Unic în lume datorită sculpturilor din fân de dimensiuni monumentale, locul reprezintă o oază de liniște, unde omul se întâlnește cu natura și arta într-o armonie deplină.

Laguna Albastră

laguna albastra.jpg

Lacul supranumit şi Laguna Albastră, datorită culorii apei încărcate cu praf de argilă, nu este unul natural, ci este apărut pe locul unde s-a extras pe vremuri argila albă. 

Albastrul apei, comparat cu cel pe care îl găseşti în Marea Mediterană, reuşeste să atragă anual o mulţime de turişti.

Dacă ajungi în comuna Aghiereşu din Cluj, vei descoperi cu încântare un peisaj de poveste, în jurul Lagunei poţi găsi mult stufăriş iar la marginea poţi descoperi o pădure de gorun.

Comentarii Facebook