Aceasta este, cu siguranță, una dintre cele mai frumoase cascade din Ardeal! Locul legendar i-a uluit pe toți turiștii care au ajuns aici - FOTO


Le aducem aminte pasionaților de munte că vara încă nu s-a încheiat și mai sunt multe locuri care merită vizitate. Una dintre cele mai frumoase cascade din Ardeal este, cu siguranță, Cascada Lolaia din județul Hunedoara. 

Situată în partea nordică a Munților Retezat, în Valea Nucșoara, la o altitudine de 1.050 de metri, cascada atrage permanent aproape toți turiștii care aleg să viziteze Parcul Național Retezat. Asta și datorită faptului că accesul către minunata atracție naturală se poate face foarte ușor. În drumul spre cascadă, turiștii sunt ghidați și de sunetul produs de căderea de apă, înălțimea fiind de aproape 15 metri.

Treptele spre cascada Lolaia din Retezat au fost restaurate în acest an, ultima parte a traseului a redevenit chiar mai accesibilă turiștilor. 

c3.jpg

Legenda cascadei Lolaia

Legenda spune că demult tare, la un sfârșit de vară, o frumoasă ciobăniță cu numele Lolaia, cobora cu oile din Retezat spre sătucul ei Nucșoara. Dintr-odată, parcă venită de nicăieri, o arătare uriașă și înfricoșătoare s-a abătut asupra turmei și, cu mare lăcomie, a mâncat toate oile. Pe loc, de frică, cosițele aurii ale fetei au albit, iar ea s-a aruncat în valea de lângă drum. 

În locul unde s-a aruncat, s-a făcut o gaură adâncă în stâncă, iar apa pârâului a format o cascadă. Și acum, la cascada Lolaia, se văd cele două cosițe despletite ale fetei, curgând ca două șuvoaie argintii.

Valea Pietrele din Retezat, care formează cascada Lolaia, culege izvoarele a patru mari foști ghețari: Stânișoara, Pietrele, Valea Rea și Galeșul.

c5.jpg

c7.jpg

foto. Discover Hunedoara

Comentarii Facebook