”Apa vie” de la Băile Sarcău, o altă oază a Ardealului, pe care trebuie să o testați - FOTO
Băile Sarcău, situate la 50 de km de Băile Felix, trebuie testate, fiind o variantă mai ieftină, comparativ cu alte destinații populare, din zonă.
Localitatea din Bihor, județ supranumit ”Poarta Ardealului”, a înflorit după ce o familie din zonă a amenajat aici o bază de agrement cu două bazine interioare şi 4 exterioare.
Apa termala sărată de la Sarcau este unică in România, fiind termominerală sărată.
Apa este galbenă ca opalul, cu un miros aparte, și tratează diferite afecţiuni. Apa minune se găseşte în localitatea bihoreană Sarcău, acolo unde o familie a amenajat o bază de agrement.
”Apa este foarte bună pentru reumatism, pentru sistemul circular, nervos, tratament post-traumatic, dar şi pentru afecţiunile ginecologice. Conţine fier şi este foarte bogată şi concentrată în minerale cum ar fi sarea, care este în concentraţie foarte mare, calciu, sulf, magneziu, brom, iod. Ajută la tratarea spondilozelor vertebrale, tratarea herniei de disc, în mod special, dar tot aşa, în fază sub acută cronică”, a explicat medicul Ioana Moga, specialist fiziokinetoterapie.
Băile au fost readuse la viață de soţii Pătălău, care, în timp de străbăteau des drumul Oradea - Zalău, au văzut în satul Sarcău oameni adunați pe un câmp, pentru a face baie ”la gropoi”, o baltă cu apă a cărei culoare şi miros le-a trezit interesul.
Ei s-au documentat asupra proprietăților curative ale acestei ape și, din anul 2000, au început investițiile. Șapte ani mai târziu, au dat drumul bazei de tratament.
”Am urmat politica paşilor mărunţi. Am început cu construirea unei pensiuni, pe urmă a bazinelor, după care au urmat alte două pensiuni. Investiţia a fost de aproximativ 1 milion jumate de euro şi suntem conştienţi că nu se recuperează de azi pe mâine, dar ne auto susţinem, suntem pe plus şi continuăm investiţiile”, a mărturisit Adrian Pătălău, conform Adevărul.ro.
Pe lângă bazinele de tratament, există și psicine cu apă caldă, numai pentru agrement.
Istoria apei sărate termale, de la Sarcău
În perioada 1971-1972, s-au executat lucrări de cercetare geologică pentru depistarea de noi rezerve de petrol şi gaze, ape geotermale, apă potabilă, lucrări efectuate şi în perimetrul Sarcău. În urma acestor lucrări s-a construit o sondă pentru apă termală. Prin probele de producţie executate la miocen, s-a pus în evidenţă un orizont acvifer termomineral, cu debit în regim eruptiv de 1,5 l/s, apă cu temperatură de 43°C, clorosodică, tip apă de zăcământ, cu urme de gaze.
Sonda a fost predată pentru utilizarea organelor administrative locale, care au construit un ştrand şi au folosit apă termominerală produsă de sondă pentru agrement.
Au fost construite 4 bazine mai mici unde oamenii să poată beneficia de efectul curativ al acestor ape, a fost construit un bazin de decantare a apei termale, cabine de schimb şi grupuri sanitare în aer liber.
Rapid, acest ştrand cu apă termală de la Sarcău, pe măsură ce s-a răspândit vestea calităţii apei, a ieșit din anonimat, fiind recomandat de medici. O dată cu trecerea timpului şi datorită faptului că nu s-au mai făcut investiţii în acest ştrand, totul a ajuns în paragină.
Pentru că ștrandurile s-au degradat, la începutul anilor 90 din cele 4 bazine doar 2 mai funcţionau. Recent, s-a început renovarea vechii baze și dezvoltarea ei, cu zone de tratament și recuperare.
1 Comentariu
De acord ca apa e benefica pe de-o parte dar s-au facut analize pe partea de radioactivitate ? cesiu ? Este important pt a stabili cat timp se poate sta in fiecare bazin...