Duminica 22 Decembrie

Apele staţiunii balneare din Ardeal căutate de turiştii străini pentru că au proprietăți speciale - FOTO


Staţiunea balneară Bazna, din Podișul Târnavelor, între râurile Târnava Mare și Târnava Mică, este căutată de turiștii străini pentru apele cu proprietăți curative.

Stațiunea este situată la 17 km de orașul Mediaș, 53 km de Sighișoara și 72 km de Sibiu, și s-a vorbit prima dată de ea în 1302, într-un act prin care un comitet sas a donat localitatea denumită Bazna bisericii catolice din Alba Iulia.

Stațiunea prinde contur în anul 1671, când nişte ciobani, aprinzând un foc să se încălzească, au descoperit zăcământul de gaz natural de la Bazna. Prin această descoperire, ca şi prin apele minerale găsite ulterior, staţiunea a atras atenţia oamenilor nu numai din Transilvania, ci şi din alte locuri.

În secolul al XVIII-lea, apele minerale de la Bazna fac obiectul unor lucrări interesante. De pildă, Rudolf Rothens, în lucrarea „Memorabilae Europae”, aminteşte de aceste ape (1749), iar dr. Klaus, în studiul ”Izvoare tămăduitoare din monarhia austriacă”, se referă la binefacerea apelor din Bazna.

Complexul-balnear-Bazna-care-a-primit-statutul-de-statiune-balneo-climaterica-in-11.png

În anul 1949, băile de la Bazna au fost trecute în administrarea Ministerului Sănătăţii, iar din 1950 devine o staţiune cu caracter permanent. Ulterior, staţiunea Bazna s-a dezvoltat continuu: au fost construite noi capacităţi de cazare şi baze de tratament balnear.

Ce boli se pot trata la Bazna

Calitățile apelor din Bazna sunt remarcate în secolul al XVIII-lea. În anul 1814, izvoarele de la Bazna trec în proprietatea bisericii evanghelice din localitate, iar la sfârșitul aceluiași an este decisă construirea unui stabiliment balnear.

Primele amenajări pentru băi au fost realizate în anul 1835, iar în anul 1843 s-a construit primul stabiliment balnear. Primul medic al stațiunii a fost angajat în anul 1905, când se înființează și o farmacie. Tot în aceeași perioadă începe producția de sare de Bazna, potrivit statiunibalneare.com.

Sunt tratate afecţiuni ale aparatului locomotor, ca reumatismul, artroze, spondiloze, stări post traumatism, afecţiuni ginecologice, otolaringologice, endocrine, afecţiuni cauzate de stres. Tratamentele  sunt asigurate la bazinul cu apa minerală sarată, bromurată, clorurată, sodică, hipertonă, sub atentă supraveghere medicală.

BisFortificataBazna_(39).jpeg

Apele minerale clorurate sodice, iodurate, bromurate, concentrate, atermale, au o mineralizare totală de 17,1-74,5 grame/litru. Din apa izvoarelor se extrage sarea de Bazna, comercializată în farmacii. Nămolul terapeutic extras din bazinele din stațiune are origine mixtă, predominând substanțele minerale aduse la suprafață de apa sondelor și izvoarelor care sedimentează.

Aplicarea de împachetări cu nămol sapropelic se face pe o regiune limitată sau pe întreg corpul, nămolul cald bazându-şi acţiunea pe elementul termic alternant. Totodată, aici se pot face şedinte de kinetoterapie, electroterapie cu curenţi diadinamici, dar şi hidroterapie cu apă minerală de Bazna, dar şi băi cu duş subacval şi curenţi Stenger.

Dacă v-a plăcut materialul și doriți să susțineți turismul din Ardeal, puteți distribui postarea pe Facebook sau Whatsapp. Turismul românesc are nevoie de susținere și poate crește frumos!

Comentarii Facebook