Vineri 27 Septembrie

Ascuns de ochiul curios al turistului, lacul Oașa e una dintre comorile Transilvaniei! Locul e un adevărat paradis pentru turiști, dar și pentru pescari


Ascuns de ochiul curios al turistului, lacul de acumulare Oașa este un veritabil paradis situat în inima munților, la o altitudine de peste 1200 de metri. Aflat pe râul Sebeș, la granița dintre județele Alba și Sibiu, munții îi stau de strajă și păzesc această comoară naturală încă nedescoperită. 

Lacul Oașa a luat naștere odată cu construirea barajului cu același nume, în anul 1979. Aici, s-a dorit construirea unei mari structuri din beton, cât mai solide, în vederea unei susțineri de cât mai lunga durată. Detaliile tehnice au fost studiate îndelung până la stabilirea unei formule ideale pentru zona în care se dorea amplasarea barajului. 

oasa.jpg

Lacul rezultat în urma construcției are în prezent o suprafață de 460 de hectare și un volum de 136 milioane de metri cubi. Un alt moment important în istoricul lacului este cel din anul 1980, când se decide construirea unei centrale subterane de tip cavernă care valorifică și în prezent potențialul energetic al lacului.

În același timp, barajul este punctul de plecare a două trasee montane spectaculoase către vârful Cindrel, dar și locul ideal pentru pasionații de pescuit întrucât lacul Oașa găzduiește numeroase exemplare de păstrăv.

Comentarii Facebook