Duminica 17 Noiembrie

Au înflorit bujorii! E perioada perfectă de vizitat Rezervația de bujori de la Zau de Câmpie - FOTO


Bujorii din Rezervația de la Zau de Câmpia,  județul Mureș, încep să înflorească, iar vremea frumoasă din aceste zile va duce la o explozie de roșu.

Zarvă mare la bujori, ne așteptăm la un maxim de înflorire zilele următoare!”, anunță administratorii Rezervației.

Aceștia au reușit să amenajeze ”pentru prima dată poteca de vizitare la parcela de sus a Rezervației! Are o lungime de peste 500 metri și rugămintea noastră este să respectați traseul fără abateri. Tot mai mulți bujori încep să se deschidă încurajați de zilele cu soare care se anunță! Vă mulțumim pentru înțelegere și vă așteptăm în vizită!”.

bujor-de-stepa-zau-de-campie-e1649161938980-640x400.jpg

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate) și are ca scop protejarea bujorului de stepă, o specie floristică ce aparține familiei Paeoniaceae.

Aria protejată cu o suprafață de 3,49 ha, este inclusă în situl de importanță comunitară - Zau de Câmpie și reprezintă o fâneață formată din două parcele, încadrată în bioregiunea continentală a Transilvaniei.

344085788_1401672740667630_6049447292803759649_n.jpg

În arealul rezervației vegetează peste 350 de specii de plante rare, printre care unele endemice pentru această zonă sau protejate prin Directiva Consiliului Europei 92/43/CEE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică).

Specii floristice semnalate în arealul rezervației: bujor de stepă (Paeonia tenuifolia), capul-șarpelui (Echium russicum), târtan (Crambe tataria), stânjenelul galben (Iris humulis ssp. arenaria), stânjenelul sălbatic (Iris aphylla ssp. hungarica și Asyneuma canescens), cățușnică (Nepeta ucrainica), zăvăcustă (Astragalus dasyanthus), sipică (Cephalaria transylvanica), frăsinel (Dictamnus albus), lalea pestriță (Fritillaria orientalis), trânji (Neottia nidus-avis), ghiocel (Galanthus nivalis), untul vacii (Orchis morio), salvie (Salvia transsylvanica) sau Waldsteinia geoides - o specie din familia Rosaceae.

Spre au de Câmpie se poate merge pe traseul Cluj-Napoca - Apahida -  Cojocna - Ceanu Mare - Zau de Câmpie. Traseul are 60 de kilometri și durează 1,2 ore. De asemenea, se poate merge pe la Frata spre Zau de Câmpie sau pe la Mociu - Cămărașu - Sărmașu - Zau de Câmpie. Ultimele două trasee sunt mai lungi.

Foto: Facebook/ Zau de Campie

Comentarii Facebook