Au spus ADIO Clujului și s-au mutat într-un sătuc uitat de lume, unde au făcut niște căsuțe ca-n povești! Povestea a doi clujeni: „E un loc MAGIC”


Cum au reușit doi soți din Cluj, care s-au mutat la țară, să construiască un „cartier” idilic de căsuțe din lemn în Maramureș: „Am știut că este un loc special”

Într-o lume tot mai agitată și mai conectată la viața urbană, Roxana și Florin Vale au ales să se dezvăluie altfel, transformându-și viața și visul într-un proiect unic. Cei doi soți, originari din Cluj-Napoca, au reușit să construiască în satul Breb din Maramureș un adevărat „cartier” de căsuțe din lemn, un loc unde tradiția și modernitatea se întâlnesc armonios. Cei care au ajuns aici le cunosc deja numele, fiind recunoscuți drept „familia cu Casa din Vale”, iar satul Breb a devenit un punct de atracție pentru turiști și localnici deopotrivă.

Screenshot 2024-11-10 231317.png

În 2015, Roxana și Florin trăiau o viață confortabilă în Cluj-Napoca: ea era proprietara unui atelier de design vestimentar, iar el lucra într-o corporație. Totuși, în adâncul lor, niciunul dintre ei nu simțea că acela era locul unde voiau să rămână. Viața lor avea să capete o turnură neașteptată atunci când au descoperit satul Breb din Maramureș.

Screenshot 2024-11-10 231428.png

„Noi locuiam de mulți ani în Cluj, unde credeam că ne-am stabilit, că ne-am găsit locul, asta până când am descoperit satul Breb, în 2015. Eu aveam un mic atelier de design vestimentar, un proiect de streetwear, iar Florin lucra într-o multinațională”, a povestit Roxana la Antena 3.

Cei doi chiar se descriu ca fiind doi orășeni mutați din Cluj. 

„Suntem Roxana și Florin Vale, de la Casa din Vale Breb, Maramureș, doi orășeni care s-au mutat la sat, din Cluj. Am început acest proiect în anul 2015, din dorința de a salva o parte din arhitectura veche maramureșeană, de a ne apropia mai mult de tradiția, viata simplă si tihnită de la sat, de a face turism intr-un alt mod, nu doar prin cazare în case vechi strămutate și readuse la viață, dar și prin dezvoltarea culturală și educatională a comunității, a celor care ne vizitează și a tuturor celor care vor să ia parte la acest proiect minunat. Terenul unde avea să se nască acest „sătuc” , prima casă achizitionată și meșterul care s-a ocupat de lucrări și cu care am colaborat de la început până acum, Vasile Pop, parcă si-au dat mâna în același loc și timp, confirmandu-ne ca aceasta este misiunea noastră, pe care trebuie musai să o ducem la capăt. În anul 2017, când am finalizat a treia casă din complex, Șura lui Costan, a fost momentul când am decis sa lăsăm departe agitația orașului, joburile pe care le aveam, pentru un loc parca desprins dintr-o poveste”, relatează cei doi soți.

Breb, un sat cu o istorie fascinantă și o frumusețe aparte, a fost vizitat cu câțiva ani înainte și de către Regele Charles. Roxana și Florin erau atrași de peisajul spectaculos al locului, iar dorința de a trăi mai aproape de natură și de a construi ceva diferit din punct de vedere cultural i-a împins să își lase în urmă viața din Cluj. „Breb este un loc magic. Am știut imediat că este locul nostru”, mai adaugă Roxana.

Decizia lor de a se muta la țară nu a fost una ușoară, dar a fost însoțită de o pasiune pentru restaurarea și conservarea tradițiilor maramureșene. Florin, născut în Baia Mare, își dorea de mult timp să salveze o casă veche din lemn cu arhitectură tradițională. La scurt timp după ce au renunțat la planurile lor inițiale de a cumpăra un teren în Săpânța, o întâmplare a făcut ca un teren în Breb să devină disponibil, iar cei doi au știut imediat că acela era locul în care urmau să își construiască noua viață.

„Foarte pe scurt, după o investiție eșuată într-un teren achiziționat în Săpânța, Florin a găsit un anunț pe internet pentru un teren de vânzare în acest sat pe care îl privea de pe drum. Eu eram în Cluj când mi-a trimis o poză și am știut că acel loc este special, era locul nostru”, își amintește Roxana.

Astfel, au început să renoveze și să restabilească prima lor casă, „Casa din Vale”, iar acest lucru a marcat începutul unui proiect care avea să schimbe nu doar viața lor, ci și a oamenilor din sat. În prezent, „cartierul” lor cuprinde nu mai puțin de 9 căsuțe din lemn, fiecare având propria poveste și specificitate.

„În total, sunt 9 case, inclusiv casa noastră, care este o căsuță veche de lemn, aflată lângă un mare nuc. Toate casele sunt aduse din Breb, mai puțin Casa Faină, care provine din satul Rozavlea, aflat la 50 km distanță. Casa din Vale am finalizat-o în decembrie 2016 și am început să primim oaspeți din toată lumea”, povestește Roxana.

Pentru ea și Florin, fiecare casă a fost mai mult decât o simplă construcție: a fost un loc de întâlnire, de conectare cu tradiția, dar și de inovație culturală. Printre cele 9 căsuțe se află și „Casa Călina”, unde au locuit o perioadă și care „emana o energie foarte bună”. Au fost urmate de „Casa cu Dor”, un loc de refugiu pentru întreaga familie, și de „Casa Nouă”, singura construcție din lemn nou, dar cu arhitectură tradițională.

Un alt loc special este „Biblioteca”, un spațiu drag celor doi soți, unde se întâlnesc cu prietenii, își adăpostesc artiștii sau pur și simplu petrec timp de calitate împreună. „Aici organizăm petrecerile de Revelion, Florin pictează, iar eu croiesc haine, în timp ce ne jucăm cu fetele și cu cățelușa noastră, Whoabi”, adaugă Roxana cu zâmbetul pe buze.

Pe lângă construcțiile lor, Florin și Roxana au inclus și două scene în acest „mini sătuc”: una pentru evenimente mai mici și una mare pentru concertele care se țin în cadrul „Grădinii MagicLandBreb”. Evenimentele organizate de aceștia, cum ar fi festivalurile de muzică și manifestările culturale, au adus un val de energie pozitivă și au ajutat la revitalizarea satului.


Screenshot 2024-11-10 231245.png

Screenshot 2024-11-10 231238.png

„Evenimentele pe care le organizăm aduc oamenii împreună, sunt benefice satului și contribuie la dezvoltarea unui turism sustenabil. Toată lumea are de câștigat de pe urma lor. Vrem să ne concentrăm pe a le gestiona corect și să interacționăm mai departe cu oaspeții noștri. Nu dorim să ne extindem mai mult. Cred că este important să știi când să te oprești. Pentru noi, este suficient așa”, spune Roxana, subliniind că activitatea lor va continua în cadrul Asociației Culturale Casa din Vale Breb, care are scopul de a promova cultura și tradițiile zonei.

Astfel, printr-un vis care a prins contur pas cu pas, Roxana și Florin Vale au reușit să transforme satul Breb într-un loc magic, unde tradiția și inovația se împletesc într-o poveste unică.

Comentarii Facebook