Bastionul Croitorilor, una dintre propunerile pentru "Cele 7 minuni ale Clujului"

 

Bastionul Croitorilor este una dintre "minunile" propuse de clujenii care si-au dat intalnire pe pagina Facebook "Clujul, primul oras din tara cu 100.000 de fani".

 

Constructia impresionanta, situata chiar in centrul orasului, a facut parte din vechea cetate a Clujului, fiind singurul turn de fortificatie care s-a pastrat pana acum. Zidurile masive pastreaza inca locurile pentru tragere, iar in partea de nord mai exista o bucata din vechiul zid de aparare.

 

Bastionul reprezinta de fapt partea de sud-est a cetatii Cluj si a fost amintit pentru prima data in anul 1475. La acea vreme, cetatea medievala se intindea pe 45 de hectare si avea 20 de turnuri si porti. Fiecare turn era dat in grija unei bresle. Asa s-a intamplat si cu bastionul, care a fost intretinut si aparat zeci de ani de croitorii din oras.

 

Forma actuala i-a fost data bastionului intre anii 1627-1629, cand a fost reconstruit din grija principelui Gabriel Bethlen.

 

In apropierea bastionului a fost expus, in 1601, trupul tras in teapa al lui Baba Novac, unul dintre generalii lui Mihai Viteazul. Acesta a fost prins dupa batalia de la Miraslau.

 

Executia acestuia si a preotului Saski a avut loc in centrul Clujului. Nobilii maghiari l-au torturat pe Baba Novac timp de o ora si jumatate. Generalul a fost jupuit, apoi spanzurat deasupra unui rug si in final tras in teapa. "Am dat tiganilor pentru ca au schingiuit, au torturat, au fript si au tras in teapa pe Baba Novac si pe preot, celor doi calai, 3 florini", este consemnat in documentele administrative ale orasului. In cinstea generalului, in fata Bastionului Croitorilor a fost ridicata o statuie in anul 1975.

 

Bastionul a fost transformat in muzeu in 1924, cand a fost si restaurat. Dupa 1989, turnul si zidul au fost lasate in paragina. In aceasta perioada au fost loc de refugiu pentru cei fara adapost, care au dat foc de cateva ori interiorului.

 

Programul de restaurare a inceput in 2007, a durat doi ani si a costat Primaria peste 2 milioane de lei. Centrul de Cultura Urbana, cum se numeste acum vechiul turn al cetatii, adaposteste o cafenea, un spatiu de expozitii, o biblioteca si o sala de conferinte cu 70 de locuri.

 

Stiri de Cluj s-a alaturat proiectului de pe Facebook si va posta zilnic propunerile venite din partea clujenilor si postate pe pagina "Clujul, primul oras din tara cu 100.000 de fani", unde pot fi votate de cei care iubesc acest judet si oras.

 

Comentarii Facebook