Duminica 8 Septembrie

Bijuteriile turistice ale Clujului: Salina Turda - desemnată drept una dintre cele mai interesante lumi subterane de explorat de o publicație americană


Clujul are obiective turistice superbe cu care ne putem mândri! Salina Turda a fost desemnată drept una dintre cele mai interesante lumi subterane de explorat de către publicația americană Smithsonian Magazine, anunță Ambasada SUA din București.

„Timp de peste 2.000 de ani, oamenii au extras sarea de la Turda, creând o mină vastă cu camere de până la 100 de metri adâncime. 

După încetarea exploatării miniere în 1932, Salina Turda a fost folosită ca adăpost antiatomic în al Doilea Război Mondial și ca depozit de brânză. 

În 1992, a devenit un parc de distracții cu o roată Ferris, o alee de bowling, mini-golf, plimbări cu barca și un centru spa de haloterapie, cu rămășițele sale miniere încă vizibile” menționează articolul care prezintă locuri asemănătoare din întreaga lume.

Cel mai spectaculos subteran modelat de oameni captează din ce în ce mai mulți turiști dornici să trăiască experiența de a păși într-un adevărat muzeu al mineritului în sare din Transilvania. Acum, sarea din Salina Turda ar putea asigura necesarul de sare pentru toată Planeta timp de 60 de ani, dacă ar fi cazul.

Mina Terezia, cel mai misterios loc din Salina Turda

Salina Turda a fost atestată documentar la 1 mai 1271, moment în care valoarea clorurii de natriu era raportată la cea a aurului, cavalerii teutoni fiind remunerați pentru acțiunile lor de loialitate cu bolovanii de sare. Pentru autoritățile habsburgice, subterana sărată a devenit un adevărat obiectiv strategic grație veniturilor semnificative pe care le aducea minereul extras. În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1932, Salina Turda a fost închisă, servind drept adăpost antiaerian, iar ulterior, între anii 1948–1992 drept depozit de telemea.

Ca destinație de turism și spațiu de tratare a bolilor respiratorii, subterana a fost deschisă abia după șase decenii. Pentru a ajunge la vatra salinei, vizitatorii au de coborât 172 de trepte. După cum am mai spus-o și mai sus, fără teama de a greși, Salina Turda este cel mai spectaculos subteran modelat de oameni din România, dar și din lume. Aspectul ei arhitectural actual este o ingerință a factorului uman și se bucură de o reală apreciere în rândul turiștilor de pretutindeni.

De departe cel mai misterios loc din Salina Turda este Mina Terezia, edificată în anul 1690. Pereții minei aflate la o adâncime de 112 metri sunt decorați cu stalactite, aici aflându-se și o insulă înfrumusețată cu construcții futuriste și un lac de sare de aproximativ 8 metri adâncime. Mina a fost numită în cinstea împărătesei Maria Tereza, suverana Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană.

Comentarii Facebook