Bucătarul clujean Adi Hădean spune adevărul despre Litoral, unde gătește de 2 ani: Mizeria e produsul nostru, al românilor
Bucătarul Adi Hădean, cunoscut deja în toată țara, gătește de 2 ani pe Litoral, iar acum a relatat care sunt problemele cu care se confruntă.
”Posibil să mai iau un premiu de nepopularitate și vara asta, da’ tot zic, că parcă nu mai are sens pentru mine să mă abțin când am ceva de spus. Sunt în al doilea an de activitate pe litoralul românesc, timp în care am observat câteva lucruri. Nu le înșir aici pe toate, că n-am nici timp, nici nu-i locul, da’ măcar încep:
A2 e o autostradă, dar pentru mulți e doar un alt loc în care trebuie să arăți cât ești de cretin.
Litoralul românesc e o construcție multistrat, la fel de alandala ca tot restul României. Ne place tarabageala. Aia e.
Mizeria pe care o găsești aici e produsul nostru, al românilor, fie că ne place, fie că nu. Nu vin suedezele să facă treaba mare-n apă pe lângă mal la Mamaia, tot pe kktul gospodarului român trebuie să ne bazăm.
Produsele și serviciile oferite pe litoral sunt exact cele acceptate de oaspeți. De multe ori sunt chiar impuse de aceștia.
Proprietarii de afaceri sunt rareori proprietarii spațiilor în care operează afacerile. Chiriile enorme+sezonul scurt determină în primul rând prețurile mari.
52 de zile/an poți munci pe bani, pe litoral. Dacă scoți de aici zilele de duminică, luni și marți, în care gradul de ocupare scade masiv, îți mai rămân vreo 30 în care trebuie să produci salarii, chirie pentru un an întreg (mai sunt locații de închiriat pe o vară, da’ ca să aveți o idee, pentru o terasă cu 80 de locuri și 20 mp de bucătărie, prețul de anul trecut, în plină pandemie și cu șanse mici de a munci mai mult de 2 zilei în săptămână era de 35.000 euro/sezon, adică 673 de euro/zi, adică 9 euro/loc/zi, lucru care înseamnă că fiecare scaun trebuie să producă aproximativ 30 de euro zilnic dacă vrei să poți plăti chiria, salariul mediu pe economie, marfa, taxele și, eventual, să obții și profit pentru firma cu care operezi privatizarea).
O farfurie cu un morman de calamari congelați, fripți și blindați cu maioneză se vinde bine la 80 de lei. Un meniu de degustare din 8-9 feluri e considerat scump la 150 de lei.
O singură gheretă poate să vândă 9000 de covrigi într-o zi.
E mai bine să aduc legume cu duba, din Obor, o dată-n săptămână, decât să bat zilnic și silnic piețele din Constanța sperând să găsesc roșii românești și vinete culese la vreme.
Mai sunt încă mulți oameni care vor să vină la restaurant cu vinul lor de acasă și nu înțeleg conceptul de “taxă de dop”.
De prea multe ori, o masă cu 4 persoane generează 800-1000 de grame de mâncare risipită la micul dejun, pentru că încă mai trebuie să punem pe aceeași farfurie pepene, salată de vinete, 3 brioșe, un iaurt, 2 linguri de granola, o banană, miere, unt, salam, un ou ochi și o omletă.
Metro e cea mai populară sursă de pește proaspăt, ceea ce-i lejer regretabil, având în vedere Marea Neagră. Știi ce zic.
Bulgaria vinde masiv scoici și pește pe litoralul românesc. Dacă admitem că “ești ceea ce mănânci”, românul e un om bulgăresc, măcar o vreme după vacanța la Eforie.
Un ospătar cu experiență (nu neapărat bun, da’ cu experiență) nu întreabă la angajare cât e salariul ci care a fost ciubucul mediu anul trecut.
De multe ori, stafful crede că frigiderele restaurantului, cu tot ce e în ele, sunt un bun comun (cu excepția momentelor în care trebuie să faci curat în ele, atunci sunt doar bunul responsabilului cu curățenia).
Sunt și bucătari care n-au o problemă să o frece-n telefon 8 ore/zi în timpul programului, 4 zile pe săptămână, dar scot codul muncii din buzunarul șorțului dacă trebuie să muncească real 9-10 ore vineri și sâmbătă.
Mulți necalificați vin să se angajeze sezonier și cred că bucătăria e o oră jumate miercuri seara, ca la televizor. Ei pleacă primii.
Omul care spală vasele e cea mai mare comoară a unui restaurant. Pe bune.
Încă mai sunt ghiolbani care se iau tare de chelnerițe de 19 ani ca să le arate nevestelor cât sunt de bărbați.
De multe ori, românul e omul care întârzie 40 de minute la o rezervare, dar se supără când așteaptă 15 minute să-i vină antreurile.
Tot ăia cu gura mai mare au câștig de cauză și pe litoral, indiferent de ce intră-n ea.
Naiba știe cum e mai bine”, a relatat Adi Hădean.
15 Comentarii
Ai perfecta dreptate! Nu ai de ce sa îți iei hate pt. Adevăr!
Dar la fel este peste tot în Ro, aia care au fost barosani au luat tot și acum trăiesc din chiri super scumpe și tu ca un adevărat profesionist care ai ceva de arătat nu îți permiți sa te ridici!
Asta e evoluția, la noi încă stam pe loc,peste tot în tara.
Va felicit pt tot ceea ce ati spus!! Eu locuiesc in Constanta si in timpul verii nu intru deloc in Mamaia!! Nu este decat o mare țigănie!!Bravo pentru sinceritate!!
Nu s au lasat rahatii pina n au bagat sezlongurile pina n mare ! Hupo gunoaie dobrogene altoiti cu mitici de Ferentari ! Isi vand mizeria , tupeul si nesimtirea la preturi astronomice ..In veci nu ma mai vedeti pe litoralul romanesc ...Huo gunoaielor !
Adi, trebuie sa faci clar diferenta intre mitici si ardeleni. In Transilvania ai mai putin parte de astfel de probleme, pt ca si gradul de civilizatie este superior, de tip Europa Centrala, nu balcanisme sau rahaturi turcesti. ;-)
Și o mizerie sunt toți sudiștii de ***** cu care am avut greața de a ma întâlni pe afara.
Ultimul exemplu a fost la Crăciun la Viena, in hotel cu niște bucureșteni cu bani dar jegosi de ti era Rușine sa vorbești și tu romană pe lângă ei.
Când era prin Cluj nimic nu-i mirosea bine, critica totul. Las’ ca-i mai bine acolo la mitici. Numa, succesuri!
@Tz: Bucatarul asta este un necunoscut in comparatie cu Pomohaci care este personalitatea Clujului. Se baga si el in seama. Mai bine l-ar lua pe Pomohabci langa el sa-i faca imagine.
stiridecluj.ro inca o data dovedesti ca esti un gunoi de publicatie promovand in ultimele 2 sapt doar lucruri negative despre litoralul romanesc.
Domnule Hadean,
Tocmai de aceea sfatuiesc tot romanul sa mearga la noi la mare, cu ma impiedic mai putin de romani pe afara cu atat mai reusit este concediul
Numa' bine
Hadean...tu ești o mizerie. Și mizerie e mâncarea care o faci tu. Bucatar de 2 bani, asa ai fost și în prima meserie,tot varza. Te pricepi doar sa sa te legi de femei măritate și sa distrugi familii. Jogosule,nu esti nici între primii 100 de bucătari din Cluj!!!
@Dan:
Normal …
@Dan: esti redus rau ba baiatule :))
Acum nu mai vin ca TFL-isti , NU Sunt Potenti !.
Drogatilor li se scoala numai parul .
Ce a fost tampenia asta?!? Daca gateste la fel cum cugeta, evitati-l!...