Duminica 22 Decembrie

Canionul Sighiștel, paradisul verde al Apusenilor! E o resursă inepuizabilă de bijuterii ale naturii - FOTO


Peisaje de poveste, locuri care îți taie respirația prin frumusețea lor sublimă, neatinsă, așa am putea descrie paradisul verde pe care ni-l oferă Munții Apuseni. Apusenii sunt munți tineri compuși în general dintr-un mozaic de roci, predominant calcare, din acest motiv și numărul mare de peșteri, defilee și chei existente în zonă. Însă, puțini știu că, în afară de acestea, Munții Apuseni ascund și un canion domol, un adevărat paradis al vegetației sălbatice.

Vorbim despre Canionul Sighiștel-Valea Sighiștelului din județul Bihor. Aflat la poalele Munților Apuseni la doar 2 km distanță de DN 75 care urcă în stațiunea de schi Vârtop, acest loc e efectiv un paradis de stâncă și vegetație. Practic necunoscută, această vale încă reușește să-și păstreze naturalețea sublimă.

Ca să ajungi aici trebuie să ajungi în orașul Beiuș din jud. Bihor, iar apoi continui spre Vârtop – Arieșeni, cunoscutele locuri de schi din Apuseni. În localitatea Câmpani, urmezi indicatorul spre satul Sighiștel aflat la doar 2 km depărtare. Mergi până în capătul satului unde vei da de o pajiște frumoasă prin care curge pârâul Sighiștel. Aici lași mașina și o iei la pas în amonte pe cursul apei, scrie amazingromania.net

hai.jpeg

Canionul Sighiștel - una dintre cele mai mari comori naturale ale României

Cheile superioare ale Văii Sighiștelului se întind pe o lungime de 350-400 m. Pentru aceasta, de la Sodolul Chifului turiștii urmează firul văii în amonte, pe lângă grohotișul prin care se strecoară un firicel de apă. În amonte, la circa 80 m de grohotiș, valea Sighiștel își schimbă total aspectul, pereții devenind verticali. Se pătrunde într-un canion sălbatic, uneori numai de 2 m lățime, cu pereți surplombați ce dau impresia unui tunel lung de câteva sute de metri.

Valea se termină brusc cu o săritoare verticală de 7 m, imposibil de escaladat fără echipamente speciale, la baza ei aflându-se un lac cu apă permanentă. În perioada cu averse se formează aici o cascadă puternică. Deasupra săritorii se întrezărește Canionul Sighiștelului, lat doar de 1 m, însă inaccesibil. 

Comentarii Facebook