Duminica 22 Decembrie

Care sunt cele mai spectaculoase cascade din Cluj. O drumeție până la ele e un adevărat galop de sănătate - FOTO


Clujul are peisaje naturale incredibile, câteva lacuri de acumulare care oferă priveliști care își taie respirația, dar și cascade naturale incredibil de frumoase. 

Pentru că nu putem face un top, le vom prezenta aleatoriu. Toate sunt instagramabile și prietenii vă vor asalta cu like uri. 

Cascada Ciucaș din Defileul Hășdatelor

Cascada este situată la circa 45 km distanță de orașul Cluj-Napoca, în apropiere de satul Cornești, este situată cascada Ciucas. Aici nu înălțimea este impresionantă, ci modul în care natura s-a ”jucat” cu decorul. 

124f95c9e9b25c57817c26e407e9f8ee.jpg

Cascada Ciucaș are multe rupturi de pantă și la bază un mic lac, unde se poate face baie. Turiștii spun că este un ”jacuzzi” natural, pentru că apa vine cu viteză și creează agită apa ca o piscină cu jacuzzi. 

Dacă v-a plăcut materialul și doriți să susțineți turismul din Ardeal, puteți distribui postarea pe Facebook sau Whatsapp. Turismul românesc are nevoie de susținere și poate crește frumos!

Cascada Vălul Miresei din Răchițele 

Cascada Răchițele numită și Vălul Miresei este situată pe Valea Stanciului, în arealul localității Răchițele din comuna Mărgău, județul Cluj. Pe Valea Stanciului sunt și foarte multe pensiuni și cabane, unde vă puteți caza. Aceasta este una dintre cele mai frumoase din țară, având o înălțime considerabilă ceea ce o face să fie foarte vizitată, pentru că este cu adevărat spectaculoasă. 

e2168392f113080260444057b7de970b.jpeg

O legendă veche amintește că numele cascadei vine de la faptul că demult o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Acolo, nuntașii s-au oprit și au început să plângă, astfel formându-se cascada.

În realitate, numele s-ar putea atribui formei cascadei care seamăna cu un voal, dar legenda este una care s-a transmis din generație în generație.

Este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Căderea de apă este de peste 30 m. Pe timp de iarnă peretele stâncos îngheață, fiind un excelent loc de escaladă pe gheață pentru cei pasionați de acest sport.

Cascada Valea Sasului de lângă Someșul Rece

Cascada Valea Sasului este situată la cca 6 km de localitatea Someşul Rece.

Cascada are o înălţime de cca 10 m, formându-se pe un afluent de dreapta al râului Someşul Rece. A fost modelată pe şisturi cristaline, remarcându-se numeroase marmite.

Cascada-Valea-Sasului.jpg

Zona este superbă pentru drumeții, iar cascada locul perfect pentru popasuri.

Căderea de apă s-a format pe un afluent de dreapta al pârâului Someşul Rece, fiind modelată pe şisturi cristaline. Apa formează aici un adevărat duş în aer liber, În zonă se remarcă şi numeroase forme săpate în piatră, care transformă peisajul din jurul cascadei într-unul deosebit de interesant.

Cascada Mare Ijar

Tarnița oferă multe locuri superbe, iar unul dintre ele este zona Ijar, cu pitorescul loc de belvedere, plus cascada aflată în apropiere. 

Se poate merge și cu bicicleta, dar și pe jos. Pentru drumul pe două roți, traseul începe în localitatea Someşul Rece, la intersecţia cu drumul care merge la Tarniţa şi urcă uşor pe Valea Someşului Rece, trece prin Uzina (si de aici se poate urca pe culme pentru a scurta traseul dacă eşti în criză de timp), până în comuna Măguri-Răcătău unde am cotit dreapta pentru a urca in comuna Mărişel (întocmai ca în traseul mai sus mentionat).

După aproximativ 5 km de urcat (4-500 de m diferenta de nivel) se ajunge la o cruce unde lăsăm drumul pe care am urcat şi facem dreapta pentru a urma traseul care merge pe creasta dintre Someşul Cald si Someşul Rece, pe muntele Ijar (traseul cu nr 65 pe harta cu 100 de excursii cu bicicleta in zona Clujului).

Dan Izvoreanu, realizator Radio Cluj, și pasionat de turism a spus cum se ajunge pe jos. El a urmat acest traseu zilele trecute, deci zona este frecventabilă. ”Traseul nu este marcat. Din drum se urca pe firul apei exact de lângă un pod renovat, mai spre coada lacului Tarnița. Deci, din drumul care merge pe lângă lac, acolo am lăsat noi mașinile, mai mergi vreo 300 de metri până la pod și ții cursul apei prin dreapta. Este potecă, dar este nemarcată”, a explicat Dan Izvoreanu.

1_3_245782_1679734954_00612.jpg

Acesta ne-a spus că spre cascadă se urcă pe firul apei, care ajunge perpendicular în drumul de lângă lacul Tarnița. Vezi mai jos exact locația pârâului pe lângă care trebuie să urcați.

”Este o potecă lejeră. Drumul durează cam 40 de minute până la cascadă, iar de acolo se poate ajunge și la Vârful Ijar. 

Dai într-un drum forestier, care urcă ușor la dreapta pe curba de nivel și apoi ieși într-un platou și ții drumul, iar apoi vezi vârful în față. Până pe vârf faci cam 2 ore bune din drum”, a mai spus Izvoreanu.

6b11dcb7834ae004ad891cf5e6229f13.jpg

Dacă v-a plăcut materialul și doriți să susțineți turismul din Ardeal, puteți distribui postarea pe Facebook sau Whatsapp. Turismul românesc are nevoie de susținere și poate crește frumos!

Comentarii Facebook