Miercuri 18 Decembrie

Castelul Goga de la Ciucea, fructul frumoasei prietenii româno-maghiare, un exemplu și astăzi - FOTO


Am vizitat muzeul Goga, de la Ciucea, într-o zi binecuvântată de toamnă. Domeniul se întinde pe circa cinci hectare și îmbie turistul la o plimbare pe alei, desigur cu câteva minute de odihnă pe băncile din piatră sau lemn, după ce este vizitat superbul castel Goga, unde acum este muzeu. 

Drumul până la Ciucea este cel cunoscut de toată lumea. De la Cluj-Napoca faci circa o oră. Eu am fost sâmbătă dimineața, traficul a fost redus, așa că plăcerea a fost și mai mare. Biletul de intrare în Muzeu este 10 lei, iar pentru fotografii cu aparate profesionale se mai plătesc 20 de lei. În acești bani, a fost inclus și ghidul, o doamnă extrem de amabilă care a prezentat frumoasa istorie a locului și a familiei Goga. 

WhatsApp Image 2022-11-06 at 16.16.32.jpeg

Domeniul a fost cumpărat de poetul și omul politic Octavian Goga de la prietenul lui, poetul Ady Endre, în 1919, după moartea cărturarului maghiar, cu toate că soția lui Veturia s-a opus. 

WhatsApp Image 2022-11-06 at 16.16.32 (20).jpeg

Eu eram în contră să cumpărăm o ruină. Octavian mi-a răspuns: „Nu se pune chestiunea așa. O văduvă nu se refuză și cînd acea văduvă este văduva lui Ady Endre, cumpăr proprietatea chiar dacă ar fi să o fac cadou cuiva”, a relatat Veturia Goga, ulterior.

Prietenia dintre cei doi poeți a fost testată în momente grele

Octavian Goga a fost sprijinit moral de Ady Endre când a fost întemnițat la Seghedin, de către autoritățile ungare, din cauza viziunilor lui politice. Ady Endre a scris atunci în ziarul Vilag, din Budapesta, un articol sub titlul ”Robia lui Octavian Goga” în care nota:

Când ospitalitatea ungurească oficială îl trata pe Octavian Goga, marele poet al românilor în temnița de la Seghedin, i-am trimis salutul meu. Fratelui, salut de frate! Dragoste nobilului luptător! Salutul i l-am trimis atunci dintr-un sanatoriu unde profesorii Szabo și Zelosi, medici ai sanatoriului, m-au pus pe picioare. Acum, după atâtea și atâtea săptămâni, cu toată sănătatea mea, totuși mă întorc timid și-l invidiez pe Goga…”.

Domeniul de la Ciucea a aparținut înițial avocatului Miklos Boncza

Istoria locului este mai veche. Terenul de cinci hectare a aparținut avocatului Miklos Boncza din Huedin. La sfârșitul secolului XIX, acesta a ridicat la Ciucea un castel, care a fost demolat de Goga. Fiica avocatului Miklos Boncza, Berta Boncza, s-a căsătorit cu poetul Ady Endre, care a și locuit la Ciucea între 1915-1917. Ulterior, poetul s-a îmbolnăvit, s-a mutat la Budapesta, iar în 1919 a murit. Prietenia lui cu Octavian Goga era de notorietate, astfel că văduva poetului i-a scris acestuia și i-a propus să cumpere domeniul. Octavian Goga nu a stat pe gânduri, s-a împrumutat de la Banca Agrară din Cluj cu 280.000 de coroane și a cumpărat reședința, care i-a devenit foarte dragă.

WhatsApp Image 2022-11-06 at 16.16.32 (17).jpeg

Pentru că a cumpărat proprietatea, statul român l-a iertat pe Octavian Goga de mare parte din creditul luat și așa s-a ”născut” domeniul Goga de la Ciucea.

Castelul avocatului maghiar a fost demolat, fiind păstrată numai casa în care a locuit la Ciucea Ady Endre, acum cunoscută sub numele de ”Casa albă”. 

WhatsApp Image 2022-11-07 at 12.06.40.jpeg

Goga a ridicat actualul castel de la Ciucea într-un singur an

Așa cum am spus, castelul vechi a fost demolat, iar acolo Octavian Goga și soția lui Veturia Goga au ridicat actualul castel într-un singur an, un loc superb în care poetul venea de fiecare dată când avea ocazia. 

Într-o scrisoare din 1924, trimisă de Goga din București, acesta scria: ”Mă gândesc la acasă. Niciodată Ciucea n-a fost mai luminoasă și nu mi-a vorbit mai de-aproape inimii”. 

WhatsApp Image 2022-11-07 at 12.04.19.jpeg

Foto: Veturia Goga în tinerețe

În castel încă se simte prezența marelui om de cultură și a soției acestuia, Veturia Goga. 

Aceasta a fost o cântăreață română de operă. A fost întâi soția lui Lazăr Triteanu și apoi a poetului Octavian Goga. Veturia a avut o educație aleasă, în particular sau la pensionul săsesc din Sibiu. La 14 ani era deja o poliglotă fluentă în germană, franceză, maghiară.

WhatsApp Image 2022-11-06 at 16.16.32 (15).jpeg

În sala principală a castelului tronează un superb pian, unde Veturia Goga și-a încântat, nu de puține ori, musafirii. Tot la etaj este dormitorul conjugal, un birou și biblioteca lui Octavian Goga, care conține 6000 de volume. Casa este decorată cu mult bun gust, fiind vizibilă mâna Veturiei Goga. Pentru a înțelege mai bine măreția și importanța acestui loc lăsat donație poporului român de Veturia Goga este necesară o vizită. 

WhatsApp Image 2022-11-07 at 12.05.08.jpeg

Într-unul dintre saloanele de cafea de la parter se vede încă urma arsurii trabucului fumat de Nicolae Titulescu.

Ghidul nostru ne-a relatat pe larg cum fostul ministru de externe al României, Nicolae Titulescu, într-un moment de neatenție a ars brațul de lemn al divanului pe care stătea. Veturia Goga a simțit mirosul de ars și a venit ”foc și pară” și l-a mustrat. 

3C581648-2012-431F-8907-8AF2351F1818.jpeg

WhatsApp Image 2022-11-07 at 12.04.14.jpeg

Relația apropiată dintre familia Goga și Titulescu era de notorietate. Se pare că fostul ministru de externe i-a replicat că nu are rost să repare arsura pentru că aceasta va rămâne o ”amprentă istorică”, ceea ce s-a și întâmplat. Minorul incident de atunci este vizibil și astăzi.

Muzeul Goga a fost condus de soția acestuia după moartea poetului

Veturia Goga a rămas după moartea poetului foarte apropiată de domeniul de la Ciucea. A adunat bani pentru a ridica Mausoleul, iar în 1967 Veturia a donat proprietatea statului, cu condiția înființării unui complex muzeal memorial, care să poarte numele poetului, iar ea să poată locui aici până la moarte. Ea a devenit director al muzeului și a primit salariu. 

Veturia Goga a murit în 1979, înmormântarea sa a fost sobră, fără lumânări, fără pomeni, fără alai, doar muzica a însoțit-o până la ”Mausoleu”, unde a fost așezată lângă fostul ei soț după 41 de ani de la marea despărțire, scrie Mihai Știrbu în cartea ”Iubirile scriitorilor”.

WhatsApp Image 2022-11-06 at 16.16.32 (3).jpeg

Muzeul ”Octavian Goga” de la Ciucea în 2022

În prezent, Consiliul Județean Cluj, proprietarul muzeului de la Ciucea a câștigat procesul cu o parte din moștenitorii Veturiei Goga, care au încercat să anuleze actul de donație către statul român și să pună mâna pe valorile inestimabile de la Ciucea. 

După câștigarea procesului care a durat ani buni, acum administratorii muzeului plănuiesc o mare renovare, absolut necesară, pentru ca această moștenire inestimabilă să fie admirată și de generațiile viitoare.

WhatsApp Image 2022-11-06 at 16.16.32 (14).jpeg

Comentarii Facebook