Cea mai mare peșteră scufundată din România se află în Munții Apuseni! Povestea „ochiului” cu apă de „smarald” - FOTO


Situat în Parcul Natural Apuseni, Izbucul Tăuz atrage turiști din toată lumea datorită apelor sale ca de smarald. Misterul Izbucului Tăuz este dat tocmai de faptul că este imposibil de explorat de către oamenii obișnuiți. Pot intra în peștera plină de apă doar speologi scufundători cu mare experiență.

Izbucul Tăuz este locul unde ies la suprafață apele ce intră în subteran prin peșterile Coiba Mare și Coiba Mică, situate în comuna Gârda de Sus, după ce parcurg mai mulți kilometri prin măruntaiele muntelui.

Datorită adâncimii sale a fost explorată de unii dintre cei mai mari speologi din Europa. Aici şi-a pierdut viaţă unul dintre exploratorii săi cei mai tenace – un scafandru experimentat din Polonia – speologul Rafal Garski. Accidentul nefericit a avut loc în 4 octombrie 2002. O plăcuță amplasată pe peretele de piatră de la intrarea în peșteră amintește de acest tragic accident. Pe aici a trecut în 2009 şi celebrul ”supravieţuitor” Bear Grylls, de la Discovery, când a fost în România. La finalul ”peripeţiilor” din Apuseni a ajuns pe marginea stâncilor sub care se află izbucul şi s-a aruncat de la înălţime în apă, scrie ziarulunirea.ro.

Din punct de vedere ştiinţific, un izbuc este un izvor cu activitate intermitentă, funcţionând pe principiul sifonului: apa adunată într-un gol carstic iese la suprafaţă în momentul când atinge nivelul cotului sifonului.

Pentru a ajunge la Izbucul Tăuz se pleacă din centrul comunei Garda de Sus pe drumul comunal Gârda Seacă cale de 10 km până în apropierea unei case izolate pe marginea Văii Gârda Seacă (Fileşti).

Pe acelaşi drum, mai sus de această casă, se află un indicator spre Izbucul Tauzului. Se urmează cărarea şi marcajul turistic – punct albastru ce duce paralel cu valea, apoi se traversează valea pe o punte în apropiere de intersecţia a două vai, după care se ajunge la izbuc. Drumul este accesibil pentru oricine şi se parcurge în maxim 30 de minute.

Zona este vizitată de turiştii care vor să admire frumuseţea peisajelor naturale din aceasta zonă a Apusenilor. Este rezervaţie naturală declarată monument al naturii. Apa este azurie şi foarte limpede, cu o temperatură medie de 4 – 6 grade, chiar şi pe timpul verii. 

iz.jpg

Comentarii Facebook