Duminica 24 Noiembrie

Cea mai nouă stațiune balneară din Ardeal a atras un sfert de milion de turiști în 2023. Clujul nu mișcă încă nimic - FOTO


Cea mai nouă stațiune balneară din Ardeal, Băile Sărate Ocna Mureș, a avut anul trecut aproximativ un sfert de milion de plătitori de bilete. Investiția a fost finalizată și deschisă publicului în luna mai 2023. Băile sunt situate în orașul Ocna Mureș, o localitate cu 13.000 de locuitori și cu un un buget anual de 75 de milioane de lei. Prin comparație, bugetul Clujului pe 2023 este de 3 miliarde de lei, adică 618 milioane de euro. 

La Ocna Mureş (Alba) s-a făcut turism balnear timp de peste un secol, până în urmă cu două decenii, fiind tratate aici afecţiuni reumatice, locomotorii, neuropsihice şi ginecologice.

Investiția de peste 8 milioane de euro, realizată în parteneriat de Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Alba Iulia, a funcționat la capacitate maximă. În cele șapte luni și jumătate de funcționare din 2023, 246.335 de persoane au trecut pragul băilor, plătitori de bilete, plus copiii sub 7 ani care au intrat gratuit. Asta înseamnă o medie de 1.000 vizitatori pe zi. Încasările arată și ele bine, ajungând la peste 2 milioane de euro. 

d1.jpeg

„Afluxul mare de turiști a adus după sine încasări frumoase, bani din care putem reinvesti în dotări care să ducă la un confort sporit turiștilor care trec pragul băilor, ceea ce am și făcut imediat și vom face și pe viitor. Vom extinde vestiarele la femei și bărbați, am achiziționat și instalat deja panouri solare pentru încălzire apă bazine, s-au mărit stocătoarele pentru apa caldă la dușuri”, a declarat pentru Ocna Mureș Online, Silviu Vințeler, primarul orașului Ocna Mureș.

Cel mai scump bilet este de 70 de lei, sâmbăta şi duminica, pentru o zi întreagă. În timpul săptămânii este de 60 de lei pentru un adult. Copiii între 7 şi 17 ani plătesc jumătate. La programul redus, de cel mult 4 ore, tariful este de 45 de lei, indiferent de zi, respectiv de 25 de lei pentru copiii între 7 şi 14 ani. 

Băile Sărate din Someșeni stau închise de zeci de ani și sunt în paragină

1.jpeg

La Cluj-Napoca, dacă Primăria ar fi cumpărat băile sărate de la Someșeni, acum puteam avea o astfel de bijuterie în Capitala Ardealului, unde oamenii să petreacă timpul liber. Băile Someșeni au fost o stațiune balneo-climaterică, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Clujului înainte de Revoluție. 

Acestea fiind reorganizate în stațiune de către bine-cunoscutul profesor Dominic Stanca în 1927, care era și proprietarul stațiunii. Nămolul și apele minerale de la Someșeni Băi erau folosite cu mult inainte de organizarea profesorului ca tratamente pentru diverse boli, chiar și pentru diabet.

În momentul de față băile sunt dezafectate, necesitând investiții serioase pentru repunerea lor în funcțiune. Au existat mai multe tatonări din partea municipalității pentru a le achiziționa de la urmașii doctorului Stanca și a le reface, dar până în prezent acestea nu s-au soldat cu rezultate concrete. În perioada interbelică, Băile Someșeni erau o oază de liniște și verdeață, o adevărată stațiune de talie europeană.

2.jpeg

Comentarii Facebook