Cea mai veche clădire din România este din Cluj-Napoca și are circa 1000 de ani - Galerie FOTO
Cea mai veche clădire din România este Biserica Calvaria din cartierul Mănăștur. Aceasta este o fostă mânăstire benedictină fondată de Ladislau I, rege maghair acum circa 1.000 de ani. În acelaşi timp, cu o vechime de circa 250 de ani, Casa Melik din Bucureşti e cea mai veche clădire rezidenţială din România, una dintre puţinele dintr-o listă dominată de biserici.
Una dintre cele mai vechi clădiri ale Clujului, a cărui dată de naştere se bănuieşte a fi undeva în a doua jumătate a secolului al XI-lea, este Biserica Calvaria. Lăcaşul e un simbol al celui mai mare cartier al oraşului. A fost o mănăstire benedictină despre care se zice că ar fi fost întemeiată de Ladislau I, rege al Ungariei.
Începând cu a doua jumătate a secolului al XI-lea a funcționat aici, în interiorul unei fortificații, abația benedictină Monasterium Beatae Mariae de Clus, înconjurată cu un zid de apărare. Din vechile construcții se mai păstrează doar corul bisericii, prevăzut cu o navă mai simplă, construită în secolul al XIX-lea pe vechile fundații. Biserica este înconjurată de un val înalt de pământ, urmă a fortificațiilor elipsoidale din evul mediu, când întregul areal dispunea de șanțuri de apărare spre sud, est și vest, spre nord existând o pantă naturală abruptă.
Istoria Bisericii Calvaria este una agitată
Tradiția medievală, consemnată în anul 1341, datează fondarea mănăstirii în a doua jumătate a secolului al XI-lea, în timpul domniei regelui Ladislau I al Ungariei. Primul document care amintește mănăstirea din Cluj-Mănăștur este bula papală dată la 21 iunie 1222 de papa Honoriu al III-lea.
Cert este că în anul 1202, după abandonarea fortificației de către regalitate, mănăstirea a devenit exemptă, adică scoasă de sub jurisdicția Episcopiei Transilvaniei. Exempțiunea dădea dreptul abatelui de a strânge dijmele pentru sine, de a numi preoții de pe domeniile mănăstirii și de a purta însemne episcopale. Între satele cele mai însemnate ale mănăstirii se număra Apahida (Podul Abatelui).
Mănăstirea a fost suferit distrugeri mari în timpul marii invazii tătare din 1241, dar a fost reconstruită, în anul 1263 , de către regele Béla al IV-lea.
În 1437, în timpul Răscoalei de la Bobâlna, oștile lui Anton cel Mare din Buda au atacat mănăstirea și au prădat casa abatelui, făcând victime și printre călugări. Ulterior tot aici s-a întrunit conventul care a stabilit înțelegerile dintre reprezentanții țăranilor răsculați și nobilime, și tot aici a fost ucis Anton cel Mare din Buda, căpetenia țăranilor răsculați.
În 1465 abația s-a înconjurat cu o fortificație de apărare, fortificație distrusă aproape imediat de Matia Corvin ca urmare a împotrivirii cetățenilor Clujului. După 1556, când a avut loc secularizarea averilor mănăstirii, aceasta a devenit subordonată trezoreriei.
Un alt episod trist din istoria mănăstirii a fost scris cu ocazia invaziei tătarilor din 1658-1661 când a fost din nou distrusă, devenind nelocuibilă. În secolul XVIII clădirea a fost folosită drept depozit de armament, accentuându-se distrugerea sa. Episcopul Alexandru Rudnay a dispus apoi demolarea atât a bisericii cât și a clădirilor din jur. A supraviețuit acelor momente doar altarul, care a fost transformat într-o capelă, împreună cu Statuia Fecioarei Maria cu Isus în brațe.
În 1896 Episcopia Romano-Catolică a Transilvaniei a reconstruit nava bisericii și a refăcut bolțile și pereții corului. Biserica a fost oferită franciscanilor în 1922, care au refuzat-o, după care a fost dată în chirie Bisericii Greco-Catolice pentru o sumă simbolică, Biserica Romano-Catolică păstrându-și drepturile de proprietar.
În 1948, după instaurarea regimului comunist și interzicerea Bisericii Greco-Catolice, biserica a fost dată de către autoritățile comuniste Bisericii Ortodoxe Române, care a folosit-o până în 1990. O perioadă mai specială a existat între 1991 și 1994, când biserica a fost folosită în comun de către Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică. În anul 1994 edificiul a revenit în folosința Bisericii Romano-Catolice, ulterior el fiind renovat. Parohia romano-catolică a cumpărat o orgă construită în 1792 de Samuel Mätz din Biertan, orgă care a fost adusă de la Biserica Evanghelică din Daia Săsească în urma stingerii comunității săsești din Daia.
Accesul se face prin colțul sud-estic al dealului Calvaria printre cele două valuri de pământ ridicate pentru apărare. La intrare, pe cele două valuri, se află „Capela Calvaria” ridicată în 1831, respectiv clopotnița proiectată de Károly Kós în 1922.
Foto: Facebook / Aşezăminte De Cult Şi De Cultură Din Cluj-Napoca
23 Comentarii
Iaca in Strasburg nu este cladire de 1000 de ani. Are Londra si are si Cluju. Eu zic sa faceti din Cluj capitala Romaniei, oras trilingv cu festival de manele la Untold, doar-doar va mai ostoiti orgoliul.
No, f.u.t.u.-i.! Cea mai veche clădire din România e una ungurească? Iar se duce dracului continuitatea milenară galactico geto-dacică...
probabil aici sa nascut Decebal
AR MERGE ACOLO NISTE BLOCURI SAU MACAR NISTE DALE DE BETON. E PREA MULT VERDE. E ORAS, NU E LA MINE ACASA, IN CALATELE, LA TZARA, CE PLM?
Acea "clădire", cum scrieţi voi viniturile, a fost construită în sec XIX.....da de unde să ştiţi voi asta???
https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Calvaria_de_la_Cluj-M%C4%83n%C4%83%C8%99tur
Voi știți ca aici s-au botezat străbunii lui dottore?
ar arata bine de jur imprejur o piateta din asta moderna cum ii place lui Bloc
@bula:
Cine a fost primul in Erdely in urma cu 1000 de ani ma? Ati fost pe nicaria, si de erati aici, erati slugi la unguri. Mah, nici o cladire care sa aiba 400 de ani nu ati construit in Ardeal ma, nici una. Poate niste cocioabe/colibe pe varf de munte, haahaaaaaaahaaaa!!!
@Emil Poc: 100 la 100 erau si valahi pe aici cand au venit maghiarii in partea asta a Europei , dar erau niste sarantoci primitivi care nu au fost capabili sa construiasca cetati si cladiri care sa dureze secole cum au facut maghiarii . Cand romanii ii iau la p u l a pe maghiari ca au venit cu carnea sub seile cailor , sa nu uite ca astia cum au venit… Citeste mai departe
In Transilvania ungurii le-au interzis romanilor sa construiasca biserici de piatra pt a spune mai apoi ca romanii nu au construit nimic...
@Clujean: Prost esti , kktule cu ochi .
Biserica a ramas, dar vacile unde-s?
@ : vacile nu traiesc 1000 de ani