Cetăţi din Ardeal care merită vizitate. Aşezări medievale interesante - FOTO
Ardealul, cu istoria și patrimoniul său bogat, găzduiește câteva cetăți medievale fascinante care merită explorate. Aceste așezări istorice oferă o privire captivantă asupra trecutului regiunii și sunt ideale pentru iubitorii de istorie și aventură.
Printre cele mai notabile cetăți se numără Cetatea Râșnov, impresionantă prin fortificațiile sale bine păstrate și panoramele spectaculoase asupra împrejurimilor. De asemenea, Cetatea Făgărașului, una dintre cele mai mari și mai bine conservate fortificații din România, oferă un muzeu dedicat istoriei și artei medievale. Nu în ultimul rând, Cetatea Sighișoara, parte a patrimoniului mondial UNESCO, este renumită pentru turnurile sale medievale și străzile pitorești.
Cetatea Râșnov
Cetatea Râșnov se află pe dealul calcaros în sudul orașului Râșnov din Brașov și este printre cel mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania.
Ea datează din secolul al XIV-lea și controla accesul în Transilvania dinspre Valea Râșnoavei. Drumul Branului a fost supravegheat militar și după alungarea cavalerilor teutoni. În anul 1427, împăratul Sigismund de Luxemburg a vizitat cetatea Râșnov și a trecut-o în administrarea comunității locale.
Are aproximativ 3500 mp și este construită din piatră și cărămidă. Accesul în cetate se face printr-o incintă înconjurată de un zid de piatră. Cetatea are două curți, una interioară și alta exterioară, iar pe vremuri, în curtea din fața cetății erau adăpostite vitele. Curtea din exterior are două intrări, dintre care una pe sub turnul pătrat.
În prezent, Cetatea este în curs de reabilitare. Se vizitează grădina Cetăţii Râșnov, accesul vizitatorilor fiind GRATUIT. Program vizitare gradină cetate: VARA: 9.00 – 19.00; IARNA: 9.00 – 17.00.
Cetatea Făgărașului
Cetatea Făgărașului este cel mai important monument al Făgărașului, unul dintre cele mai mari din țară și chiar din Europa.
Complexul feudal de la Făgăraș, a cărui construcție a început la sfârșitul secolului al XIV-lea și se continuă, prin adaugări succesive, până la mijlocul secolului al XVII-lea, a fost precedat de o fortificație din lemn, înconjurată cu un șanț și val de pământ, atestată arheologic pentru secolul al XII-lea.
Construită inițial ca o simpla fortificație de apărare, Cetatea Fagarasului a fost transformată succesiv într-un fastuos castel fortificat. Acest monument istoric a avut un caracter militar strategic pentru apărarea Transilvaniei de invaziile externe. În timp, a devenit un important centru politic și administrativ al regiunii, servind ca reședință boierilor fagaraseni, a voievozilor și a principilor Transilvaniei.
Muzeul este deschis zilnic cu excepția zilei de luni. Ultima intrare se face la ora 17:00.
Cetatea Sighișoara
Sighișoara este unul dintre cele mai frumoase orașe din România și printre puținele cetăți medievale din Europa care mai sunt încă locuite.
Cetatea Sighișoara este centrul istoric vechi al municipiului Sighișoara, județul Mureș.
Construit în secolul XII de coloniștii sași sub denumirea latină Castrum Sex și păstrat în mod aproape neschimbat până astăzi, ea este locuită și în prezent. În 1999 cetatea a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Datorită arhitecturii sale, a poziției dominante și a ambianței geografice, orașul a fost supranumit încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea „Perla Transilvaniei”. Planul orașului-cetate este caracteristic orașelor germane întemeiate în evul mediu târziu.
Cetatea este construită pe două “etaje”. Pe cel de sus se află Biserica din Deal și Școala, iar la bază sunt clădirile cetății. Zidul a fost construit în secolul al XIV-lea, având o înălțime cuprinsă între 4 și 14 metri, având din loc în loc turnuri de apărare ce aparțin diferitelor bresle meșteșugărești.
Din cele 14 turnuri construite inițial, azi se mai păstrează doar 9. Cel mai important dintre ele a devenit și simbolul Sighișoarei, fiind Turnul cu ceas cu 7 figurine ce reprezintă zilele săptămânii.
0 Comentarii