Duminica 22 Decembrie

Clujenii care merg la Băile Figa, un alt „magnet” turistic al Ardealului, au putut vizita și un sit de exploatare a sării, unic în România


Băile Figa, din Beclean, sunt un alt ”magnet” turistic al zonei Ardealului. Clujenii merg acolo în număr foarte mare, pentru că în oraș nu există astfel de facilități. Tratamentul balnear nu este însă unica atracție în zonă. Turiștii au putut vizita zilele trecute și situl arheologic de exploatare a sării, unde sunt expuse artefacte vechi de mii de ani. 

O echipă de arheologi a oferit explicații și i-a ghidat pe turiști prin tuneluri. Situl arheologic de la Figa a fost inclus în lista monumentelor istorice de categorie A, ceea ce îi atestă valoarea națională și universală.

Arheologii care fac cercetări aici au deschis porțile sitului arheologic, prezentând publicului cele mai recente descoperiri.

baile.jpg

„Sperăm ca treptat, să apară și instituția capabilă să managerieze bogatul sit arheologic de la Băile Figa.  Arheologul Valerii Kavruk de la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe a început aici cercetările arheologice acum aproape 20 de ani. Specialiștii din Bistrița au fost doar colaboratori, pe parcursul anilor de cercetări arheologice.

Atunci când va apărea o instituție care să-și permită să-l administreze cât mai coerent și mai eficient – situl arheologic va ajunge în subordinea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Pentru asta ar trebui ca autoritățile locale să-și asume ideea de a prezerva și a conserva acest sit arheologic. Care ulterior ar putea deveni chiar un punct turistic important.

Aceasta ar fi cea mai mare provocare pentru comunitatea locală și exploatarea minieră de la Băile Figa. Pentru că lemnul care apare la suprafață în urma cercetărilor arheologice – din cauza expunerii la soare – se deteriorează într-un ritm alarmant. Trebuie aplicate aici câteva soluții destul de costisitoare pentru conservarea obiectelor”, a explicat  arheologul Radu Zăgreanu pentru Bistrițeanul.ro.

Comentarii Facebook