Duminica 22 Decembrie

Comorile neștiute ale Ardealului: Băile antice de la Germisara, spa-ul milenar al dacilor și romanilor! În Antichitate, locul era o aşezare luxoasă


Situate în apropierea orașului Geoagiu-Băi, în județul Hunedoara, băile termale de la Germisara, prea puțin cunoscute de către turiști, se numără printre cele mai importante obiective turistice din Ardeal. ,,Thermae Germisara” sau ,,Germisara cum thermis”, așa cum erau cunoscute aceste băi de către daci și romani, își mai păstrează și astăzi o mică parte din forma sa din antichitate. 

Băile termale de la Germisara sunt o destinație populară în România pentru cei care caută relaxare, vindecare și revitalizare într-un mediu natural. Geoagiu Băi este considerată una dintre cele mai ofertante zone din punct de vedere turistic din țara noastră. Deși nu este foarte cunoscută, aici se află locuri impresionante: Cheile Madei, Cheile Ardeului, Cheile Băcâiei, Cheile Cibului şi Cheile Glodului, Peştera Cigmăului şi Peştera Geoagiu Băi sau cascada impresionantă ce curge în apropierea ruinelor Germisarei, scrie identitatea.ro.

kk.jpeg

Centru balnear încă din Antichitate

Băile termale de la Geoagiu au o vechime de circa două milenii. Zeci de mii de români ajung anual în staţiunea Geoagiu, atât pentru istorie, dar mai ales pentru apa de calitate. În Antichitate, locul era o aşezare luxoasă, un adevărat centru SPA, frecventat de cei mai înstăriţi locuitori ai Daciei romane. Numele dacic, Germisara, atestă faptul că dacii cunoşteau proprietăţile izvoarelor termale şi că aşezarea era renumită încă dinainte ca romanii să ocupe teritoriul pe care se afla şi să o transforme într-un centru balnear de lux pentru acea perioadă.

Potrivit arheologilor, băile de la Germisara erau dispuse pe două niveluri. Cel superior consta într-un sistem de camere de baie, din care s-au păstrat fundaţiile, o parte a elevaţiei, podeaua şi canalele. Aici au fost descoperite altarele sau bazele de statui, precum şi statuia de marmură a Dianei. La nivelul bazinului natural au fost săpate în stâncă mai multe camere de baie care comunicau între ele. Întreaga zonă era sacră, iar centrul cultului îl constituia bazinul natural, craterul din care izvora apa.

Destinul complexului după retragerea romanilor

Complexul cu izvoare termale a fost părăsit după retragerea romanilor din Dacia, iar până în Evul Mediu nu mai există informaţii documentare despre el. La mijlocul secolului al XVI-lea, un document arăta că Ioan Sigismund Zápolya, regele Ungariei, a amenajat aici un loc de baie curativă pe care îl folosea adeseori.

Staţiunea înfiinţată peste ruinele băilor antice de la Germisara s-a dezvoltat la începutul secolului trecut. În deceniile următoare, noile construcţii au acoperit, potrivit arheologilor, o parte însemnată din teritoriul vechii aşezări. Izvoarele termale care ajungeau în trecut şi în bazinul natural au fost captate şi folosite la alte bazine. La sfârşitul anilor 1980, fundul craterului a fost reamenajat şi transformat într-o piscină construită din beton, care nu are însă nimic în comun cu înfăţişarea arhaică a bazinului.

Cum se ajunge la Geoagiu

Staţiunea Geoagiu Băi, în centrul căreia se află ruinele complexului termal din Antichitate, este situată pe Valea Geoagiului, la 5 kilometri de oraşul Geoagiu și 36 de kilometri de municipiul Deva.

Imagine principala/Iulian Oancia

Comentarii Facebook