Duminica 22 Decembrie

Defileul din Cheile Turzii - unul dintre cele mai ușoare și spectaculoase trasee din Munții Apuseni! Natura a creat imagini de poveste aici - VIDEO


Aici, în apropiere de Cluj-Napoca, avem una dintre cele mai frumoase rezervații naturale din România, Cheile Turzii, care indiferent de vreme sau anotimp, îți oferă liniștea și relaxarea de care ai nevoie. 

Pe lângă tiroliana ce îți dă adrenalină, în Cheile Turzii vei găsi un defileu unde nu auzi nimic altceva decât adierea vântului, sunetul apei curgătoare și ciripitul păsărelelor. Ce îți poți dori mai mult decât atât? 

Mai mult, traseul de aici este unul destul de ușor, singurul moment mai complicat fiind urcarea pe versant, care se face destul de abrupt, însă cu ajutorul cablurilor groase amplasate pe stâncă și cu mare atenție vei reuși să treci peste această parte a drumului. În rest, drumul este atât de lin încât poți privi imaginile divine pe care le-a creat natura în timp ce te plimbi liniștit printre copaci. 

Cheile Turzii - Paradisul din Inima Transilvaniei 

Cheile Turzii alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), aflată în județul Cluj, la o distanță de 6 km vest de municipiul Turda, de-a lungul văii Hășdate.

Au o lungime de 1.300 m și o înălțime a pereților de până la 200 m. Cheile ocupă o suprafață de 324 ha și s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de către râul Hășdate.

Cheile Turzii oferă un peisaj carstic de o rară sălbăticie: stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotișuri, arcade etc. Conține peste 1.000 de specii de plante, animale, fluturi unele reprezentând elemente rare ca usturoiul sălbatic, acvila de stâncă, șogârțul de baltă, tisa, scorușul, garofița albă, fluturașul de stâncă.

Informații utile pentru turiști:

Cheile Turzii se leagă printr-o serie de trasee de alte obiective turistice, cum ar fi Cheile Turului, Cascada Ciucaș și Cheile Borzești.

În anul 1939, sus pe stâncă, pe partea stângă a Cheilor (în sensul de curgere al apelor văii Hășdate) a fost montată o cruce mare (din șină de cale ferată îngustă). Crucea a fost amplasată și sfințită în cadrul unei ceremonii publice, la care au luat parte atât oameni din partea locului, cât și oficialități din Turda. Crucea a căzut în anul 1998, fiind înlocuită în aprilie 1999 cu o alta, tot din metal. Această cruce a fost montată prin grija membrilor „Asociației Alpiniștilor Pajura” din Turda.

Lȃngă “Balta lui Dănilă” la “Strungă” (o îngustare a Cheilor, între puntea I și puntea II), malul drept a fost consolidat la o cotitură strȃmtă și periculoasă de un pod de beton cu balustradă metalică.

Vechea bisericuță din lemn ridicată în anul 1937 pe coama din partea dreaptă a Cheilor (în sensul de curgere a văii Hășdate), pe locul unei vechi mănăstiri greco-catolice, a fost demolată în anul 1966, deoarece nu mai era folosită, aflându-se totodată într-un stadiu avansat de deteriorare.

Un afluent de stȃnga al văii Hășdate este pȃrȃul-torent Vapa, cu confluență lȃngă cabană. Acest torent a avariat grav, printr-o puternică viitură în anul 1899, vechiul adăpost (refugiu) din Cheile Turzii.

Este o zonă preferată de alpiniști datorită verticalității pereților și accesului relativ ușor cu echipamente. Sunt peste 200 de trasee de alpinism și escaladă, anual se țin diverse concursuri și memoriale.

Foto.suspemunte.com

iesire-din-cheile-turzii.webp

cheile-turzii-la-inceput-de-toamna.webp

cheile-turzii-vazute-de-sus.webp

cheile-turzii.webp

lant-in-cheile-turzii.webp

padure-in-cheile-turzii.webp

pod-in-cheile-turzii.webp

turda-vazuta-din-cheile-turzii.webp

traseu-cheile-turzii.webp

Comentarii Facebook