E.coli în Marea Neagră și risc de toxiinfecții alimentare pe litoralul românesc! Medicii spun că o cauză ar fi oamenii care folosesc marea drept toaletă
Ultimele teste efectuate de reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa arată o concentraţie ridicată de E.coli în Marea Neagră, în staţiunile Mamaia, Eforie Nord şi Năvodari.
Medicii spun că acest lucru se întâmplă din cauza aglomeraţiei, dar şi a oamenilor care folosesc marea drept toaletă, dar riscul de îmbolnăvire pentru turiști ar fi foarte mic.
„În urmă cu ceva vreme discutam despre riscul de la Marea Neagră, plecând de la Ucraina, vă aduceţi aminte cu vibionul holeric. Nu s-a întâmplat absolut nimic. Măsurătorile şi monitorizarea calităţii apei înseamnă procese care se fac în mod continuu. E logic să fie. La un moment dat există concentraţii mai mari, însă riscul ca de la o concentraţie mai mare în apa mării, care nu e o apă potabilă, să ajungem la boala activă riscul este extrem de mic.
Practic, e improbabil. Sigur că trebuie să fie o monitorizare şi trebuie să fie un calendar pe care să îl facem şi aici vorbim despre DSP şi despre autorităţi, dar nu are nicio legătură cu riscul de îmbolnăvire, iar faptul că cei mici pot, în mod accidental, să vină în contact cu apa la nivel de gură şi nas e un risc extrem de mic. Nu vor concentra atâtea bacterii astfel încât să aibă forma activă.
Părerea mea e în felul următor: nu ar trebui să ne punem problema să ne amânăm vacanţele sau să intrăm cumva într-o teamă fără logică, însă, pe de altă parte, gândiţi-vă că pe litoral sunt foarte multe toxiinfecţii alimentare, iar acestea au crescut cu 50% doar în ultima lună. Nu au nicio legătură cu Marea Neagră, au legătură cu alimentele, cu regulile de igienă.
Şi mai e un aspect. Sper să nu ajungem în punctul în care orice infecţie digestivă pe care o facem să o punem pe seama faptului că am intrat să facem baie în mare pentru că ar fi o mare greşeală. Sigur că vor fi toxiinfecţii alimentare, dar nu de acolo vor pleca. Trebuie să fim prudenţi şi să ne facem vacanţa în mod normal, aşa cum era programat", a declarat dr. Adrian Marinescu, medic specialist în boli infecţioase, în direct la Antena 3 CNN.
1 Comentariu
Va dați seama ce-i in Hungaria, unde apele-s sărate și calde, de la ce oare?
Aici măcar e mare, și valurile sparg rahații…