E paradisul sălbatic din Ardeal și rivalizează cu destinații celebre din lume! Cum ajungi la una dintre cele mai frumoase întinderi de apă din Transilvania
foto.locuridinromania.ro
Unul dintre locurile ascunse de ochiul curios al turistului din Ardeal este lacul Oașa, un veritabil paradis situat la graniţa judeţelor Alba şi Sibiu. Priveliștile din apropierea lacului Oașa sunt unele cu adevărat impresionante.
Lacul Oașa este un lac de acumulare pe râul Sebeş, la graniţa judeţelor Alba şi Sibiu. Este situat la altitudinea de 1255 m, în Munţii Şureanu şi este cel mai mare dintre lacurile de acumulare amenajate pe cursul râului Sebeş.
Zona cu aspect depresionar din jurul lacului impresionează prin imaginea versanţilor acoperiţi cu păduri întinse de molid ce se oglindesc în apele liniştite ale lacului. Ambele maluri care înconjoară lacul pot fi străbătute pe jos sau cu ajutorul maşinii.
Lacul Oașa a luat naștere odată cu construirea barajului cu același nume, în anul 1979. Aici, s-a dorit construirea unui baraj din beton, cât mai solid, în vederea unei susțineri de cât mai lungă durată. Detaliile tehnice au fost studiate cu atenție până la stabilirea unei formule ideale pentru zona în care se dorea amplasarea barajului. Lacul rezultat în urma construcției are în prezent o suprafață de 460 de hectare și un volum de 136 milioane metri cubi. În anul 1980 a fost pusă în funcțiune centrala subterană Gâlceag, care valorificã potențialul energetic înmagazinat în lacul Oașa.
Barajul de la Oaşa este punctul de plecare a două trasee montane ce urcă spre Vârful Cindrel din masivul muntos cu acelaşi nume. Peisajul din jurul barajului te lasă fără cuvinte, lacul fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din această zonă.
Ambele maluri care înconjoară lacul pot fi străbătute atât pe jos, cât şi cu maşina. Pe malul drept – Oaşa Mare – zărim Transalpina, sau Drumul Regelui, iar cel stâng poartă numele de Oaşa Mică; de aici se vede cel mai înalt pisc al Munţilor Şureanu – Vârful lui Pătru, care ajunge la o înălţime de 2.130 de metri. Turiştii sunt atraşi de frumuseţea zonei, de drumeţii, dar şi de pescuit – cel mai căutat peşte fiind păstrăvul.
Dacă alegi să vizitezi Valea Frumoasei vei rămâne impresionat. Pe Valea Frumoasei se poate ajunge cu maşina, pe DN 67 – Transalpina, pornind din Sebeş înspre Oaşa. Pe hartă, rezervaţia apare undeva în sud-estul Munţilor Şureanu, la limită cu Munţii Lotrului şi cu Munţii Cindrelului.
0 Comentarii