Vineri 22 Noiembrie

E vreme bună pentru drumeții? Atunci vă propunem traseul de la Cetatea Liteni - VIDEO



Cetatea Liteni este o cetate medievală construită la aproximativ trei km de satul Liteni din județul Cluj. Cetatea este construită pe o stâncă deasupra Văii Iara. Pentru a ajunge la cetate drumeții trebuie să își aleagă cu iscusință cel mai bun traseu, pentru a nu pierde niciun detaliu al naturii. Conform cluj.com, cel mai bun traseu începe prin suflet. 

Cărarea Cetății, din satul Moara de Pădure până în inima pădurii sălbatice

Pentru a ajunge la cetatea Liteni, drumeții trebuie să înceapă  urcarea tocmai din satul Moara de Pădure, acesta fiind începutul celui mai scurt drum înspre cetate. Deși drumul înspre cetate nu e marcat în vreun fel, drumeții se pot lua după cărarea bătucită care traversează satul până ajunge la marginea pădurii.

iesire din padure liteni.jpg

Dacă urmezi pârâul vei ajunge la marele copac căzut

Ajunși la margine, drumeții trebuie să traverseze păduricea în căutarea unui pârâu cu apă de munte. După ce în apropiere se arată pârâul pomenit de săteni, drumeții trebuie să-l traverseze astfel încât apa să curgă în dreapta lor. De aici drumul duce la deal înspre trunchiul imens al unui copac retezat de vânt. Aici pare să se termine drumul, însă din spatele copacului căzut, apare o cărare mai îngustă care duce înspre marginea pădurii.

copac liteni.jpg

Pe vârf de deal, înconjurată de iarbă deasă, se zărește Cetatea Liteni 

După 15 minute de mers, se zărește în față ieșirea din pădure, iar acolo, după luminiș se află Cetatea Liteni. Ieșind din pădure, pe partea stângă se zărește Cetatea înconjurată de stânci colțuroase și de fâșii verzi de iarbă deasă.

cetatea liteni.jpg

Istoria nu se uită niciodată

Cetatea Liteni este o cetate medievală construită la 3 km sud-vest de satul Liteni, județul Cluj. Aflată deasupra Văii Iara, pe o stâncă, cetatea este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj. Era atestată documentar prin anul 1324, sub numele de „Castrum Leta”. În anul 1405, împăratul Sigismund de Luxemburg a dăruit cetatea orașului Cluj, iar ulterior a împărțit moșiile cetății în trei părți. În februarie 1562, în urma unui asediu, cetatea a fost grav avariată din cauza exploziei magaziilor de pulbere aflate în subteranele cetății.

Pădurile din vecinătate, alături de ruinele cetății, i-au fost dăruite lui Geczy Janos în 1569. Din această perioadă, își trage cetatea și numele de „Cetatea Geczy”. Timp de mai bine de un secol, Geczy Janos și descendenții săi au transformat cetatea într-una locuibilă, din nou.

Sursa FOTO: Lucian Nuță/Cluj.com

Comentarii Facebook