Egiptul, așa cum nu l-ai văzut la știri! O mare care te transpune în Avatar, daca te încumeți să faci scufundări - FOTO REPORTAJ

 

Astazi vreau sa va arat o particica dintr-un Egipt pe care rar il vedeti in reportajele de la stiri. Atentat in Egipt, explozie la Cairo, saracie extrema in tara Nilului.  Cam asa va este prezentat Egipt-ul in jurnalele de la ora 19.00. Ei bine, Egipt-ul nu inseamna doar atat. Egiptul inseamna, in primul rand,  istorie de mii de ani, traditii, temple, piramide pentru constructia carora este greu sa gasesti explicatii si multe altele. Daca esti pasionat de trecut sau de arhitectura, nu ai cum sa nu fii impresionat de ingeniozitatea de care au dat dovada egiptenii anitici, de calculele extrem de precise pe care le faceau si modul in care reuseau sa alinieze piramidele.

Priceperea egiptenilor antici i-a uimit pe multi profesori de la Universitati celebre din toata lumea. 

Giulio Magli, profesor de arheoastronomie in cadrul Universitatii Politehnice din Milano sustine ca cele mai multe dintre piramidele din platoul Giza sunt construite conform unui plan minutios, iar asezarea lor urmeaza o serie de linii invizibile deosebit de stricta. 

 

„Urmand aceste linii invizbile, este clar ca pozitionarea piramidelor din Giza a fost atent aleasa inainte de inceperea constructiilor, cu scopul de a satisface un numar de criterii care includ linii dinasice, religie si astronomie”, a declarat Magli pentru Discovery News.

Savantul sustine ca punctul de pornire l-a constituit celebra diagonala care uneste colturile celor trei mari piramide si care se indreapta spre Heliopolis, unul dintre cele mai importante centre religioase ale vremii, Orasul Soarelui. Italianul a reusit sa identifice faptul ca diagonalele piramidelor din Giza, Abu Rawash si Abu Sir sunt aliniate perfect si fiecare dintre ele pare sa indice o stea, Centaurus, Sirius respectiv Canopus. Toate cele trei stele sunt vizibile chiar deasupra piramidelor atunci cand sunt privite din Heliopolis. 

Am avut ocazia de a descoperi Egipt-ul intr-un infotrip organizat cu sprijinul Guvernului Egiptean, care a dorit sa isi promoveze bogatiile. Si credeti-ma pe cuvant, am avut ce vedea!

In acest an, Egiptul este la un pret  accesibil, (de la 229 euro/persoana Hurghada sau 349 euro/persoana Sharm El Sheikh, cu zbor din Cluj-Napoca in oferta Kartago Tours), la care, poate, nu il veti mai putea gasi altadata, pentru ca tulburarile sociale au dus la scaderea numarului de turisti, intr-o tara in care inainte nu aveai loc de multimea de „cotropitori” europeni sau americani. 

Astazi, turistii, desi inca destul de multi la numar, sunt mult mai retinuti sa isi faca rezervare pentru un sejur in Hurghada sau in Sharm El Sheikh, cele mai cunoscute dintre statiunile egiptene. Daca respectati, insa, regulile care va sunt aduse la cunostinta de la bun inceput si participati doar la excursii organizate, nu veti avea niciun moment sentimentul ca va aflati intr-o tara nesigura. Noi, un grup de 23 de jurnalisti, nu ne-am simtit nicio clipa in pericol, iar autocarul nostru a fost permanent insotit de un reprezentant al politiei turismului, si asa se intampla cu fiecare grup de turisti care calatoreste in Egipt. 

Am strabatut Egiptul in lung si in lat: de la Hurghada la Aswan in croaziera pe Nil, de la Aswan la Cairo cu avionul si de la Cairo in Hurgada cu autocarul. In cele 7 zile am avut ocazia sa avem alaturi de noi niste ghizi extraordinari,  (Feri Deak si Ahmed Wahab) ale caror povesti ne-au fascinat la fel de mult ca si obiectivele despre care ne vorbeau. Daca va hotarati sa mergeti in Egipt, trebuie neaparat sa faceti croaziera pe Nil pentru a ajunge la Templul Karnak sau in Valea Regilor. Iar daca bugetul va permite, piramidele sunt, fara indoiala, ceva ce trebuie sa vedeti macar o data in viata. Si mai ales, daca va place aventura, trebuie sa incercati scufundarile. 

Dupa multa istorie si arhitectura vazute si traite in primele 6 zile, ultima zi a fost rezervata aventurii. 

Eu nu facusem niciodata scufundari, dar unul dintre colegii din grup, care avusese anterior o tentativa, a reusit sa ne convinga pe mai multi ca nu trebuie sa pleci din Egipt fara sa fi strabatut adancurile marii Rosii. Un ecosistem cum rar poti intalni si pe care nu il regasesti decat, poate, in Caraibe. Asa ca am pornit cu inima stransa intr-o calatorie spre adancuri. Norocul nostru a fost instructorul, Hunor, un roman din secuime, pasionat de bijuteriile marii Rosii, care a gasit un loc fascinant pentru scufundari, chiar langa malul marii, numit Sharm El Naga. Nu l-am crezut cand ne-a spus ca nu e nevoie sa ne ducem cu barca in larg, dar cand am bagat prima oara capul sub apa, ne-am convins. 

Ne-a facut instructajul de respiratie si de semne pe care sa le folosim sub apa si credea ca suntem gata. Doar el credea asta si avea chef de glume, caci eu aveam inima cat un purice : „ Pe rand, cate doi, veti intra cu mine, caci am doar doua maini sa va tin. Vom cobori pana la 7-8 metri, fiecare dupa cum rezista. Daca avem noroc,  vedem si pesti mai mari, chiar daca suntem aprope de mal”, ne-a comunicat Hunor.  

Doua dintre fetele din grup, cele mai curajoase, (eu nu ma numaram printre ele) au pornit. 

Noi, ceilalti, am ramas sa facem snorkeling. La nici 20 de metri de mal, sub noi se casca un hau imens, un perete de corali pe langa care curgeau pestii cei mai colorati pe care i-ati vazut vreodata. „Poate ca eu o sa ma rezum la snorkeling”, am gandit cu voce tare dupa ce am vazut adancimea marii. 

 M-am razgandit, insa, dupa ce prima curajoasa a iesit din apa: „Nici nu stiam ca exista astfel de culori”, a fost remarca pe care a facut-o abia iesita din adancul marii.  

Asa ca, desi nu eram inca sigura ca este exact ceea ce imi doresc, am zis ca trebuie sa o incerc si pe asta. Dupa o tentativa nereusita de scufundare, caci nu ma obisnuisem cu ceea ce Hunor numea respiratie normala sub apa, a doua incercare a fost cea mai frumoasa experienta pe care am trait-o. O lume cum nu va puteti imagina, care parea desprinsa din Avatar.

Pereti intregi de corali, pesti in toate culorile pamantului, obisnuiti deja cu scufundatorii bipezi care voiau sa ii mangaie. Hunor chiar ma indemna sa mangai un peste. Atat de neobisnuit mi s-a  parut , caci nici nu am inteles de prima data ce voia de la mine.

Abia dupa ce mi-a aratat de cateva ori, ca pestele statea linistit la mangaiat ca si un animal de companie, m-am incumetat si eu sa il ating. Desi nu sunt deloc specialista   in vietati marine, nu mi-a fost greu sa remarc ca in jurul meu erau mii de specii de pesti si corali mai frumosi decat cei vazuti in fotografii.

Nu ezitati sa mergeti la scufundari in Egipt! Va costa in jur de 30 de euro de persoana, dar o sa merite fiecare euro pe are il scoateti din buzunar.

Eu pot sa spun cu mana pe inima, ca nu am regretat nicio secunda aventura, chiar daca la inceput teama a fost mult mai mare decat va puteti imagina!

Reportaj de Delia Carbune

Comentarii Facebook