Vineri 22 Noiembrie

FOTO. Satul din Ardeal unde sunt cele mai frumoase construcţii medievale din ţinutul de basm al Transilvaniei. Legenda uriaşilor din Saschiz


Unul dintre cele mai frumoase sate din Ardeal se află la 3 ore de Cluj-Napoca, vorbim despre satul Saschiz din județul Mureș. Aflat la poalele unor dealuri împădurite, satul Saschiz abundă de istorie, cultură și tradiție mureșeană. Localitatea a fost atestată documentar din anii 1308-1310.

Aici se poate vizita Cetatea Țărănească din Saschiz, ridicată pe ruinele unei foste fortificații romane, într-o poziție strategică importantă: pentru a păzi drumul care lega Rupea de Sighișoara. În partea de est a cetății acum se mai pot vedea doar o parte din fostele fundații ale zidurilor de apărare.

Biserica Fortificată Saschiz este principala atracție a localității, fiind aflată sub protecția Patrimoniului Mondial. Construită în 1493 pe locul unei mai vechi bazilici romane, biserica a fost ridicată în onoarea Regelui Ștefan I al Ungariei.

biserica.jpg

Legenda uriaşilor din Saschiz

Localnicii din comuna Saschiz, judeţul Mureş, îşi amintesc cu nostalgie de poveştile spuse de bunici şi străbunici despre uriaşii care trăiau odată într-o cetate construită pe cel mai înalt deal din zonă şi care aveau un mod ciudat de a interacţiona cu oamenii.

În trecut, în Saschiz, exista credinţa că Cetatea Uriaşilor era situată într-un loc destul de izolat - în care arheologii au scos la iveală urmele unei aşezări preistorice - unde azi trăiesc stejari seculari, iar uriaşii de aici aşteptau un semn de necredinţă din partea oamenilor pentru a ieşi din nou în lume. Sătenii spun că pentru a se feri de răzbunarea uriaşilor, oamenii au adunat de pe coastele dealurilor pietrele rotunde pe care uriaşii le-ar fi putut arunca asupra lor şi le-au înşirat pe la porţile caselor lor. Cu aceste pietre oamenii au pavat apoi drumurile şi astfel s-a născut ceea ce localnicii numesc 'floaster'.

Legenda din Saschiz mai spune că uriaşii, dacă prindeau un om aflat pe câmp, îl puneau în surţă şi se jucau cu el, însă nu există poveşti despre întâmplări înfricoşătoare legate de aceşti uriaşi. Cetatea Uriaşilor sau Huhnenburg, cum o numeau saşii, este situată la 4 kilometri nord de comuna Saschiz, într-o zonă de păşunat denumită de localnici Volsoc. Cercetările au scos la iveală că Cetatea Uriaşilor are o formă circulară, este situată pe un platou înalt de 681,5 metri, epistolar, are diametrul de 60 de metri, iar la 150 de metri mai jos de vârf, aceasta este înconjurată de o terasă bine păstrată pe laturile de sud-vest şi nord-vest, notează agerpres.ro.

pp.jpeg

foto:alohotels.ro

Comentarii Facebook