Miercuri 30 Octombrie

Fotografii vechi, de peste 100 de ani, spun povestea „diamantului” turistic al Ardealului! Comuna are de 100 de ori mai mulţi vizitatori decât locuitori


La mai puțin de 60 km de Cluj-Napoca, o oază de liniște se ascunde în județul Alba. Comuna Rimetea, cunoscută și ca „Torockó” este un veritabil diamant turistic al Transilvaniei. O arhivă din Ungaria găzduiește fotografii vechi ale localității în care soarele „răsare” de două ori. Fotografiile, realizate în 1907, surprind aspecte ale vieții de zi cu zi din micuța localitate aflată la poalele Munților Trascău. 

În cele opt secole de locuire neîntreruptă, Rimetea a cunoscut mai multe perioade antagonice, oscilând de la starea de sat medieval oarecare la aceea de oraș înfloritor în secolele XVII-XVIII și având parte de un lung declin de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la sfârșitul secolului al XX-lea, când reajunsese un sat oarecare de la poalele Munților Apuseni, scrie Adevărul.

1.jpeg

Vatra satului și Colții Trascăului FOTO Fortepan.hu

După 1990, satul a renăscut și oamenii au descoperit că pot utiliza minunatul peisaj natural, dar și arhitectura deosebită, în scop turistic. Datorită eforturilor de conservare depuse de localnici și de câteva ONG-uri, în anul 1999, localitatea Rimetea a fost distinsă cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. Proiectul de conservare a patrimoniului derulat la Rimetea a fost primul proiect de acest tip din România distins cu premiul Comisiei Europene.

Comuna Rimetea este un veritabil diamant turistic, arhitectura rurală și peisajele mirifice creează o simbioză perfectă în această micuță localitate de la poalele Munților Trascău. Însă, magia acestui loc nu se rezumă doar la aceste două lucruri. Turiștii care vizitează această zonă în primele luni de vară, pot observa un fenomen unic. În Rimetea, soarele „răsare” de două ori. Nu, fenomenul nu este o iluzie optică, ci ține mai degrabă de relieful zonei. Zecile de creste ale Pietrei Secuiului se află la est (Răsărit) de Rimetea, însă două din ele sunt cu mult mai înalte decât celelalte. De fapt, ele se înalţă atât de mult, încât soarele răsare după prima creastă şi dispare în spatele celei de-a doua (care blochează lumina răsăritului) urmând apoi să răsară din nou, lucru care generează acest fenomen și cucerește privirea turiștilor ce explorează zona în această perioadă a anului.

3.jpeg

Locuitori ai satului FOTO fortepan.hu

Localitatea medievală este menționată pentru prima dată în 1257 cu numele de Toroczcko (Trascău) și devine în curând cunoscută datorită zăcămintelor de minereu de fier din zonă.

Exploatarea fierului și meșteșugul fierăritului au dus la o dezvoltare continuă pe parcursul a mai multor secole: în 1493 localitatea a primit rangul de târg (oppidum), iar în 1666, pe fondul dezvoltării extracției de minereu și a meșteșugului fierăritului, Rimetea devine oraș.

4.jpeg

Oameni, locuințe și Piatra Secuiului FOTO fortepan.hu

Dacă în secolul al XV-lea exista o singură fierărie în care se produceau unelte agricole, două secole mai târziu (în cea de-a doua jumătate a secolului al XVII și în prima jumătate a secolului al XVIII), exploatarea minereului și prelucrarea fierului ajungeau la apogeu.

Așezată la poalele masivului Piatra Secuiului, astăzi comuna Rimetea atrage ca un magnet atât turiști români, cât și străini. Cei care vin aici caută atmosfera liniștitoare a locurilor, dar și bucătăria tradițională, cel mai căutat fiind gulașul unguresc. Deși este o localitate cu doar 1000 de locuitori, Rimetea se laudă cu 43 de pensiuni.

Citește și: FOTO. Comuna din Ardeal care are de 100 de ori mai mulţi vizitatori decât locuitori! E un „diamant” turistic al Transilvaniei, imagini sublime

Comentarii Facebook