Imagini senzaționale cu lacurile Clujului: Tarnița, Someșul Cald și Gilău, realizate din avion - FOTO
Clujul are o salbă incredibilă de lacuri de acumulare construite înainte de Revoluție, sursa de apă a județului.
Cei de la Aeroexpres au realizat din avion mai multe fotografii cu lacurile de acumulare din județul Cluj, Tarnita si Someșul Cald.
Imaginile realizate sunt extrem de frumoase și de îmbie rapid la o drumeție.
Lacul Tarnița
Barajul Tarnița este un baraj în arc, construit în anul 1974, cu o înălțime de 97 m, cu o lungime a coronamentului de 237 m, care permite un debit deversor de 850 mc/s, având ca principal scop producerea de energie electrică.
Primele grupuri energetice ale hidrocentralei Tarnița au fost puse în funcțiune în iunie 1974, cu o putere de 45 MW.
În data de 7 mai 2009, la barajul lacului de acumulare Tarnița au fost date în funcțiune două microhidroagregate echipate cu turbine Francis, fiecare dintre ele având o putere de 800 kW.
Lacul Someșul Cald
Lacul Someșul Cald face parte din salba de amenajări hidroenergetice de pe valea Someșului Cald, urmând celor din amonte: Fântânele și Tarnița. Apele sale sunt folosite pentru a pune în mișcare turbina de tip Kaplan a unui hidroagregat cu o putere instalată de 12 Mw, pus în funcțiune la data de 10 martie 1983.
Lacul Gilău
Lacul Gilău este un lac de acumulare amplasat în amonte de confluenţa Someşului Cald cu Someşul Rece, format în urma construirii barajului hidrocentralei în anul 1972. Este unul din principalele lacuri de agrement ale Clujului, având o suprafaţă de aproximativ 70 de ha.
În aval de baraj funcţionează una din cele mai importante păstrăvării din ţară, care are dublu rol: producţia de păstrăv pentru consum şi de puiet de păstrăv pentru popularea apelor de munte. Lacul de la Gilău este unul dintre cele mai solicitate obiective pentru pescuitul sportiv, unul din malurile sale găzduind o bază complexă de agrement.
0 Comentarii