Duminica 22 Decembrie

Imagini spectaculoase cu barajul Tarnița de la înălțime: Construcția impunătoare din munții Gilăului care îți taie respirația - FOTO și VIDEO


La poalele munților Apuseni, la doar 30 km de Cluj, se află una dintre cele mai apreciate zone turistice din Cluj, lacul Tarnița.

Pe lângă priveliștile uimitoare și spectaculoase, lacul Tarnița poate să fie perfect și pentru iubitorii de senzații tari. De la plimbări cu caiacul sau surf pe placă electrică, doritorii pot să aleagă din mai multe oferte. 

lacul-tarnita-1.png

Barajul de la Tarnița a fost pus în exploatare în anul 1974, după o muncă incredibilă de construcție. Este cel mai suplu baraj de beton în arc, cu dublă curbură, din România. Conform unei legende, Ceauşescu a ordonat popularea lacului cu lostriţe uriaşe.

Situat pe râul Someșul Cald, la aproximativ 30 de kilometri de Cluj-Napoca, barajul de la Tarnița a fost ridicat pe o fundație de roci stâncoase la o altitudine de circa 500 de metri. Având o înălțime de 97 de metri și o deschidere la coronament de 232 de metri, acesta este cel mai suplu baraj în arc cu dublă curbură din România.

lacul-tarnita-2.png

Lacul de acumulare format în urma construcției barajului are un volum de peste 70 de milioane de metri cubi și este alimentat de apele Someșului Cald și ale afluenților săi. Cu o adâncime de 70 de metri, lacul este adesea considerat de pescari ca fiind locul unde trăiesc lostrițe de peste 2 metri, despre care se crede că ar putea chiar să atace un om.

Inițial, lacul era folosit pentru producerea de energie electrică, dar ulterior s-a decis utilizarea lui pentru alimentarea cu apă potabilă a Clujului și a altor localități.

Comentarii Facebook