Duminica 22 Decembrie

În plin sezon al vacanţelor, mulţi români călătoresc cu mașina personală. De unde cumperi vinieta pentru Ungaria, Bulgaria sau Austria


Din cauza numărului mare de probleme înregistrate în traficul aerian, tot mai mulţi turiști români decid să plece în vacanţă cu maşina personală. În general, românii din vestul ţării aleg să meargă cu maşina în Ungaria sau în Austria, iar cei din est aleg să meargă cu maşina în Bulgaria şi chiar în Grecia sau Turcia.

Din acest motiv, mulţi români care pleacă în vacanţă îşi fac calcule în ceea ce priveşte taxele de drum, dar se gândesc şi cam ce taxe de drum ar avea de achitat în ţările vecine.

Ţări europene unde ai nevoie de vinietă pentru a circula

Cum s-ar fi aşteptat oricine, situaţia în ceea ce priveşte taxele de drum diferă de la o ţară la alta. Unele ţări mizează pe aşa-numita vinietă, care, practic, asigură posibilitatea de a circula pe mai multe drumuri, în timp ce alte ţări mizează pe taxare diferite, în funcţie de structura sau distanţa parcursă.

Există şapte state europene unde se mizează pe aşa-numita vinietă. Şapte în afară de România, pentru că grupul respectiv le cuprinde pe Bulgaria, Austria, Elveţia, Slovacia, Slovenia, Cehia şi Ungaria.

De unde cumperi vinieta pentru Ungaria

În general, autorităţile locale caută soluţii pentru ca şoferii să piardă cât mai puţin timp cu această acţiune, de a cumpăra vinietă, dar şi pentru ca banii să ajungă cât mai repede la buget. Aşa că există numeroase soluţii pentru a achiziţiona vinieta de Ungaria.

Există posibilitatea de a cumpăra vinieta online, iar această variantă este considerată cea mai avantajoasă. Pe de altă parte, dacă nu se descurcă la nivel de online, românii au posibilitatea de a cumpăra vinietă de Ungaria inclusiv de pe teritoriul ţării noastre, respectiv din benzinăriile situate în apropiere de graniţa cu Ungaria. 

De unde cumperi vinieta pentru Bulgaria

Ca şi în cazul Ungariei, există numeroase soluţii pentru a cumpăra o vinietă de Bulgaria. Există posibilitatea de a cumpăra vinieta online, dar şi de la terminalele/ automatele cu autoservice sau de la punctele de vânzare cu logoul BGTOLL

De asemenea, există posibilitatea de a cumpăra vinietă de Bulgaria de la benzinării, inclusiv de la cele din România, dar aflate în apropiere de graniţa României cu Bulgaria.

Vinieta pentru Austria costă aproape 50 de lei

Pentru a circula cu maşina pe şoselele din Austria trebuie să ştiţi că aveţi neapărată nevoie de vinietă. Iar autorităţile din Austria pun la dispoziţia şoferilor trei tipuri diferite de vinietă. În primul rând, cea mai utilizată vinietă, de către eventualii turişti, este cea pe 10 zile. Această vinietă costă 9,9 euro ceea ce înseamnă, la un curs de aproximativ 4,94 lei pentru un euro, aproape 50 de lei. 

Dacă, totuşi, consideraţi că este posibil să reveniţi în Austria în mai puţin de un an aveţi posibilitatea să achiziţionaţi o vinietă pe un an, care costă 96,4 euro, sau măcar o vinietă pe două luni, care costă 29 de euro.

În Grecia circulația se taxează pe fiecare porţiune de autostradă în parte

Una dintre ţările preferate de români ca destinaţie turistică este Grecia. Iar în Grecia nu există noţiunea de vinietă. Autorităţile din Grecia au decis să taxeze circulaţia pe fiecare porţiune de autostradă în parte sau posibilitatea de a utiliza podul Rio-Antirio ori tunelul Aktio-Preveza.

În principiu, pentru a parcurge cea mai frecventată rută din Grecia, care face legătură între Salonic şi Atena, aveţi de achitat, în total, undeva între 30 şi 58 de euro.

Care este amenda în ţările europene, dacă circuli fără vinietă

În primul rând, românii care doresc să circule cu maşina în alte ţări europene trebuie să ştie că vinieta nu are caracter retroactiv. Nu puteţi cumpăra vinietă după ce aţi parcurs deja o secţiune de drum. Într-un asemenea caz, dacă sunteţi prins, se impune ori amendă ori achitarea a unei suprataxe, în funcţie de situaţie.

Amenda pentru lipsa vinietei poate să ajungă până la 3.000 de euro în Austria, în Bulgaria se poate plăti o suprataxă de aproximativ 70 de leva, respectiv în jur de 170-180 de lei, iar în Ungaria se achită o suprataxă de 16.220 de forinţi, puţin peste 200 de lei, dacă se achită în maxim 60 de zile, respectiv 64.850 de forinţi, adică aproape 850 de lei, dacă nu se respectă termenul de 60 de zile avut la dispoziţie, scrie Observator.

Comentarii Facebook