Duminica 22 Decembrie

Istoria superbei cetăți Apoulon - „centrul spiritual” al dacilor! Locul din Ardeal este cunoscut ca ultimul refugiu al lui Decebal


Cetatea dacică Apoulon, Piatra Craivii, cunoscută și ca un “centru spiritual” al dacilor, este situată în apropiere de Cricău, la aproximativ 20 km nord de Alba Iulia. Cetatea este așezată strategic pe o stâncă uriașă, aflată la 1.083 m altitudine.

Înainte să începem cu detaliile despre istoria și frumusețea cetății, vă invităm să vedeți în ce constă drumul până la această splendidă locație istorică. De la ieșirea din Bucerdea Vinoasă, urcarea se face pe jos, pe o distanță de 6 km, pe o potecă marcată. Drumul este lung și abrupt, poate deveni chiar obositor, însă acesta este doar începutul. Adevăratul efort de urcare începe de la baza Pietrei Craivii. Versantul este stâncos, abrupt și foarte solicitant. Așadar, curioșii trebuie să se pregătească de traseu corespunzător, să fie echipați. 

Acces la cetatea dacică de la Piatra Craivii:

  • Rută: Alba Iulia – Șard (DN 74) – Bucerdea Vinoasă (DJ 107 H)

Efortul, însă, merită din plin, pentru că tocmai la baza acestui mare versant se află cetatea. Aici au fost descoperite cinci monede, dintre care patru sunt denari romani republicani emişi în anii 88-70 î.e.n. şi una dacică de argint, bătută la sfârşitul secolului al 3-lea sau începutul celui următor. S-a presupus că situl provine din perioada regelui Rubobostes, fortificația fiind construită pe vremea lui Decebal.

Potrivit arheologilor, sanctuarul de la Piatra Craivii a avut o formă rectangulară şi acoperiş din ţiglă, de inspiraţie greco-romană. Sanctuarul a fost descoperit în anii ‘60.

Legenda spune că, înfrânt la Sarmizegetusa după o rezistenţă îndelungată, Decebal s-ar fi retras la Piatra Craivii. Fiind considerată una dintre cele mai puternice fortăreţe dacice, construită într-un stil unic de meşteri greci veniţi special pentru asta la regele Decebal, cetatea Apoulon ar fi fost aleasă cu grijă. Construcţia specială a cetăţii, poziţia aproape inaccesibilă în vârful unui munte abrupt, de stanca, făceau din Piatra Craivii un adăpost de necucerit. Însă romanii aveau deja o lungă experienţă în războaiele dacice. Au asediat fortăreața luni întregi, au incendiat-o şi au tăiat toate sursele de apă şi hrană,  până când dacii au cedat, iar Decebal s-a hotărât să fugă din calea soldaților romani.

apoulon05.jpg

Sanctuarul principal din partea sud-vest a stâncii dezvelită partial ( sursă foto: dacoromania-alba.ro)

sursă foto: Florian-Rareș Tileagă, viziteazaalbaiulia.ro

Comentarii Facebook