Kusadasi, destinația unde nu te plictisești. De la Cluj spre Turcia cu autocarul - FOTO
Kusadasi este destinația de vacanță unde nu ai cum să te plictisești. Marea este superbă, turcii sunt prietenoși, iar cei care vor excursii au diverse locuri de văzut și experiențe de trăit.
Eu am fost în Kusadasi, cu autocarul, prin Alis Holidays, la finele lunii aprilie, în cadrul unui infotrip. Prima oprire a fost la Istanbul, un oraș pe care fiecare trebuie să îl vadă, chiar și pentru o zi. Atât am stat acolo, fiind o oprire scurtă, dar plină de viață. Am scris despre experiențele de acolo în reportajul de AICI.
Pe scurt, în 24 de ore am văzut principalele obiective, dar am trăit și puțin din viața turceasă, la un restaurant tradițional, prin centrul orasului si prin magazinele tipic turcesti, in care shopping-ul este o adevarata placere. Cum stiu turcii sa vanda, nu stie nimeni. Te fac sa pleci de la ei din magazin convins ca ai cumparat marfa buna la un pret de chilipir. Daca e asa sau nu vei putea constata abia dupa ce ajungi in tara, dar sentimentul de satisfactie de shopping pe care il vei trai este doar pentru cunoscatori sau mai bine spus, cunoscătoare...
În 15 aprilie, dimineața devreme am pornit de la Istanbul spre Kusadasi. Drumul a durat mai mult decât ar fi trebuit, căci cu un grup de 50 de oameni nu ai cum sa nu te opresti mai mult decat ai programat, dar a fost frumos. Am traversat strâmtoarea cu bacul și apoi au mai fost câteva opriri, între care și la un restaurant pe autostradă, unde s-a mâncat foarte bine și foarte ieftin.
Aventura mea urma să înceapă a doua zi, dar ghidul nostru, Sofia But, pe care toată lumea o striga ”Sofi”, ne-a făcut ”instructajul” și ne-a readus aminte filosofia turcilor de a zâmbi tuturor. Chiar așa a fost. Eu am mai călătorit în Turcia, dar parca uitasem importanta zambetului la turci. Aproape fiecare persoană care te întâmpina la un magazin sau restaurant îți zâmbea. ”Nu uitați să zâmbiți și voi. Ei se vor simți răsplătiți pentru munca lor, iar voi vă veți simți foarte bine. In plus veti avea doar de castigat. Cand o sa negociati pretul, va fi zambetul va fi in favoarea voastra”, ne-a spus Sofi. Așa a și fost. Astfel că vă transmit și vouă această filosofie.
Revenind la excursie. Prima cazare a fost la Hotel Surmeli, un hotel de cinci stele caruia cu greu o sa ii gasesti ”hibe”, cum spunem noi ardelenii. Lux, mancare buna, personal amabil, ce sa le reprosezi? Noaptea a fost scurtă pentru că a doua zi a fost o excursie la orașul anti Efes, care încă mai păstrează din farmecul timpurilor de mult trecute. În acest oraș, întemeiat de colonistii ionieni, în secolul XI i.C.. In secolul VI i.C. a fost construit si Templul Zeitei Artemis, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. Orașul a fost ocupat în anul 133 d.C. de romani si a devenit capitala provinciei romane Asia.
În prezent, turistul mai poate vedea fosta agora, forumul, biblioteca lui Celsus și stadionul. Un ghid iscusit vă va face să înțelegeți foarte bine cum funcționa viața în acest oraș, considerat unul dintre cele mai importante ale acelor vremuri.
Spre exemplu, una dintre istorisiri spune că biblioteca din oraș era frecventată de bărbați și cu alte scopuri. Acolo exista un tunel, prin care se ajungea direct la bordelul de peste drum, fără ca soțiile lor să știe unde sunt. Povestea poate fi numai o legendă, dar are mare priză la public. Tot aici puteți vedea prima reclamă din lume, după cum se laudă turcii. Este vorba despre o talpă gravată pe o bucată de marmură, semn că în acea direcție era ”casa plăcerilor”.
Excursia la Efes durează circa 45 de minute și se termină la un amfiteatru, unde acustica este impresionantă, motiv pentru care concerte ale unor artisti in voga sunt organizate aici an de an. Tot aici s-au filmat si scene din filmul Gladiatorul, in care rolul principal l-a avut Russell Crowe. Daca vreti sa verificati ce acustica minunata are acest amfiteatru, vă sfătuiesc să încercați să aplaudați. Categoric o sa fiti impresionati.
O altă excursie, care se leagă de Efes, este cea la Casa Sfintei Fecioare Maria. Capela existentă acum a fost construită pe ruinele Casei Sfintei Fecioare, temeliile datand din sec I-IV, iar restul din sec. Al VII-lea. Aici, există și o placă de unde turiștii pot afla istoria locului: ”In secolul trecut a aparut o carte intitulata <
Ziua s-a terminat la un atelier de prelucrare a pieilor, turcii fiind renumiți pentru produsele lor. Aici, cei care au vrut au cumpărat haine, după ce s-au târguit, pentru că prețurile sunt cam piperate la început, dar apoi scad, pana la 25-30 la suta. Oricum imediat ce le treceti pragul ei va anunta ca aveti discount jumatate din pretul afisat. Târguiți-vă si la acest pret, caci sigur o sa mai obtineti inca cel putin 15-20 la suta. Am constatat că turcii țin foarte mult la produsele lor locale. Toate grupurile de turiști sunt duse fie la o manufactură de prelucrare a pieilor, fie la un magazin de dulciuri. Comerțul îl au în sânge și se descurcă de minune.
La final am ajuns la hotel, unde am gustat puțin din celebrul all inclusive turcesc. Hotelul Surmeli are 5 stele și este unul dintre cele mai bune din Kusadasi. Daca o sa il alegeti pentru vacanta o sa fiti rasfatati. Doar turcii au inventat conceptul de ultra all inclusive, nu?
Vineri, 17 aprilie, am plecat din acest frumos loc, nu fără a face o baie în mare. Apa este puțin cam rece în aprilie, dar merită experiența. Alis Holidays ne-a dus spre o altă destinație, un hotel mai mic, dar cu un farmec aparte. Pentru a ajunge la plajă trebuia să mergi circa 5 minute, dar zona era superbă. Am și alergat pe faleză într-o seară, așa că cei care vor să facă mișcare au tot spațiul la dispoziție.
Pentru că am avut zi liberă, am preferat să fac plajă dimineața și, desigur, o baie în mare, iar apoi, la sfatul ghidului nostru, care a lăudat în permanență hamam-ul turcesc am făcut o rezervare pentru a mă răsfăța puțin. Pentru a merge la o baie turcescă, trebuie să faceți o rezervare telefonică. Un microbuz vine și vă ia de la hotel, iar costul total se ridică la circa 20-25 de euro de euro. Daca nu ati mai fost niciodata, sigur veti suprinsi de cum stiu sa va rasfete turcii. Totul incepe cu deschiderea porilor intr-o sauna in care veti primi si un vas sa va udati permanent cu apa rece. Dupa aproximativ 15 minute, urmeaza exfolierea. Folosind o spuma de corp si o lufa, pielea o sa vă fie frecata destul de energic de o femeie sau barbat, dupa cum doriti, pentru a fi exfoliate celulele moarte. Vine apoi partea cea mai placuta: masajul. Cu ulei de masline si cu lotiuni pe baza de ulei de masiline, veti pleca de acolo cu o piele de bebelus. Nu ezitati să testați, când aveți ocazia. Chiar merită!
O altă excursie organizată de cei de la Alis Holidays și care poate fi făcută este cea la Pamukkale sau palatul de bumbac. Este cu adevărat o minune a lumii, care nu trebuie ratată. Excursia costă 45 de euro și durează aproape o zi întreagă.
La Pamukkale se poate vizita prima dată piscina Cleopatrei, despre care se spune că odată ce te-ai îmbăiat în ea, întinerești cu 10 ani. Este obligatoriu să aveți costum de baie pentru a încerca apa. Decorul semana cu cel pe care il veti in filmele a caror actiune se petrece in palatele sultanilor.
Piscina Cleopatrei face parte din orasul antic Hierapolis, ale carui ruine le veți găsi în imediata apropiere a Pamukkale. Hierapolis a fost înființat de Bergama Eumenes al II-lea, regele Pargamonului, care a denumit localitatea cu numele soției sale Hiera. Orasul a cunoscut o ascensiune deosebită în perioada elenă, devenind unul dintre centrele culturale importante. A decăzut, însă, sub dominația Imperiului Roman, în timpul dominatiei lui Tiberius, în anul 17 e.n. fiind distrus de două cutremure. A fost reconstruit și a atins vârful dezvoltării economice și culturale în timpul epocii bizantine.
Ghidul ne-a dus apoi să vedem obiectul principal al zonei, ”palatul de bumbac”, unde accesul se face numai în picioarele goale. Am făcut și aici baie în ”căldările” cu apă caldă. Apele minerale de la Pamukkale izvorăsc din muntele Kal Dagi, care se afla în Anatolia de Vest. Apa iese din adâncuri cu o temperatura de 35 de grade și cade cu putere formând, de-a lungul timpului, sute de terase pitorești de calcar.
Pentru a nu murdări albul impecabil al Pamukkale, turiștii sunt rugați să se descalțe. De altfel, ar fi și păcat să nu simtiți sunt tălpi apa și atingerea unică a formațiunilor de calcar. Mulți turiști testează izvoarele de la Pamukkale, chiar printre formațiunile de calcar, lăsându-se purtați de apa. Este o distracție pe care nu o sa vreti sa o ratati.
Multumiri Agentiei Alis Holidays pentru infotrip -ul oferit.
2 Comentarii