Duminica 22 Decembrie

Lacul din România, unic în lume, care a apărut pe 27 mai 1875, la ora 11:00! Apele lui vindecă oamenii


România chiar are o mulțime de locuri minunate. Dacă te intrebai ce poți vizita în țara noastră, ceva cu adevărat unic și mai puțin cunoscut, trebuie neapărat să treci pe listă Lacul Ursu din Sovata, cel mai mare lac helioterm din lume. Cercetătorii susţincă acesta este singurul lac căruia i se cunoaşte cu exactitate data şi ora formării – 27 mai 1875, ora 11:00.

Lacul Ursu și arboretele de pe sărături este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN situată în estul Transilvaniei, pe teritoriul județului Mureș.

Lacul din România care a apărut pe 27 mai 1875, fix la ora 11:00

Lacul Ursu este una dintre principalele obiective turistice din județul Mureș și punctul de atracție din stațiunea balneară Sovata.

În urma unor cercetări făcute de istoricul Jozsa Andras s-a stabilit că Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11:00, pe locul unei păşuni pe care curgeau două pârâiaşe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare. Potrivit cercetărilor, în urma unei ploi torenţiale, apele au antrenat fânul şi resturile vegetale de pe păşune şi au obturat gaura din muntele de sare, iar în acest fel s-a ajuns la un lac cu o adâncime de aproximativ 18 metri.

lacul ursu 1.jpg

Lacul Ursu, unic în lume

Lacul Ursu este cel mai frecventat loc de către turiştii care vizitează Staţiunea Sovata, iar acesta, cât şi zona din jur, deţine trei recorduri mondiale. Un prim record mondial constă în faptul că Ursu este lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume, al doilea record fiind că este singurul lac cu apă sărată din lume înconjurat de un munte de sare cu o vegetaţie bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp, iar al treilea record mondial constă în faptul că Lacul Ursu este singurul din lume a cărui dată de naştere se cunoaşte cu o precizie de un minut.

Unde se găsește Lacul Ursu și cum ajungem acolo

Lacul Ursu este înconjurat de păduri și se găseşte la o altitudine de 502 m. Suprafaţa acestuia depăşeşte 40.000 mp, lungimea este de 306 m, lăţimea de 182 m. Perimetrul este de 900 m. Cel mai adânc punct al lacului este la 18.9 m.

Lacul Ursu deţine cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, are o temperatură de 29°C la suprafaţă şi de 41°C la adâncimea de 1,5 metri şi este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în staţiunea Sovata. În luna iunie, straturile din lac se omogenizează, apa ajunge la 33-34 grade Celsius, iar apoi temperatura scade treptat, mai ales din august, când încep nopţile răcoroase.

lacul ursu 2.jpg

Comentarii Facebook