Duminica 22 Decembrie

Lacul Știucilor - Delta din inima Ardealului cu peisaje superbe! Ținutul din Cluj ascunde un secret, știut doar de pescarii locului - VIDEO din dronă


Toată lumea a auzit de Delta Dunării, însă puțini cunosc că în inima Ardealului există un loc asemănător cu peisaje splendide. Este vorba chiar despre lacul Săcălaia, cunoscut și ca „Lacul Știucilor, situat pe Valea Bontului, un afluent al Fizeșului, între comunele Fizeșu Gherlii și Sic, care a apărut peste o fostă salină. 

Fie că ajungi în Delta Ardealului pe Drumul European E576 (dacă ţii la propriul automobil), din Cluj la Gherla, prin Apahida, Jucu şi Bonţida, în total 60 de kilometri, fie că urmezi un traseu mai pitoresc, pe asfaltul crăpat al Drumului Judeţean D109, din Cluj, prin Apahida, Jucu de Sus, Viştea, Coasta, fie că, în prima variantă faci dreapta la Gherla, fie că, în varianta a doua te duci spre Săcălaia, tot acolo ajungi: în Delta Dunării, ai zice, după peisajul care ţi se aşterne în faţă. Cât vezi cu ochii – stuf plutitor. 

Ascuns între dealuri, la marginea comunei Sic, Lacul Ştiucilor se întinde pe 22 de hectare, este cel mai adânc lac natural cu apă dulce din Transilvania, deşi format pe locul unei mine de sare care a aparţinut romanilor. Specialiştii explică acest paradox prin faptul că, în sute de ani, după ce fundul lacului a fost acoperit de pământ şi plante, sarea din zăcământ a fost izolată.

Ținutul ascunde și un secret, știut doar de pescarii locului

Ținutul ascunde un secret, știut doar de pescarii locului. În adâncuri, există știuci uriașe. Tocmai din această cauză, mulți numesc întinderea de apă, mai în glumă, mai în serios, „Loch Ness'' de Transilvania.

Pescarii vin aici să-și încerce norocul, fascinați de o legenda veche a zonei: o știucă de 20 de kilograme a ieșit la suprafață și s-a lăsat prinsă în năvoade, pentru a fi admirată în toată splendoarea ei. Cei care au perseverat au prins și exemplare de 25 de kilograme. 

Lacul este printre cele mai spectaculoase din Transilvania, fiind singurul unde crește, la fel ca în Delta Dunarii, stuf plutitor. Zona, care se întinde pe 140 de hectare și este rezervație naturală. Pescuitul e permis doar din barcă și este interzis în timpul ieșirii peștilor la suprafață.

Comentarii Facebook