Vineri 22 Noiembrie

Loc de cearşaf, închiriat cu 200 de lei pe zi, pe o plajă din Năvodari. Autorităţile nu ştiu dacă operatorul trebuie amendat


Noaptea minții pe o plajă din Năvodari, un operator privat închiriază locuri la cearşaf, în faţa şezlongurilor, cu 200 de lei pe zi. Însă şi cearşaful trebuie să respecte anumite dimensiuni. Nu s-au găsit doritori. Turiştii cred că cel mai probabil e o tehnică de descurajare, iar autorităţile nu se pot pune de acord dacă operatorul privat e pasibil de amendă sau nu.

Jurnaliştii G4media au descoperit că cea mai scumpă fâşie de nisip de pe litoral o găsim pe o plajă din Năvodari. Turiştii care vor să stea pe cearşaf în faţa primului rând de şezlonguri, în buza apei, trebuie să scoată din buzunar 200 de lei. Atenţie însă: cearşaful nu poate fi mai mare de un metru 40 pe doi metri. 

Explicaţia administratorului: snobismul turiştilor. „Unii clienţi sunt foarte exclusivişti şi au anumite dorinţe şi am creat acest loc de cearşaf pentru că unii vor să fie mai aproape de natură şi vor să achite acel loc de cearşaf"

Turiştii însă cred că alta e strategia. „Eu mă gândeam că totuşi este pus afişul cu cei 200 de lei pentru cearşaf doar ca să-i descurajeze pe cei care vor să facă asta", spune o turistă. Lucru recunoscut, până la urmă, şi de administratorul plajei. „Am creat acest loc de cearşaf ca să nu mai avem interacţiunea cu turiştii care vin şi se aşază în faţa şezlongurilor. Iniţial încercăm să discutăm cu ei, dar se enervează şi mai tare şi încep să batjocorească, să înjure, să vorbească urât şi atunci ne trezim forţaţi să chemăm poliţia", a declarat Andrei Penciu, administrator plajă.

Autorităţile nu se pun de acord dacă operatorul are dreptul să perceapă această taxă sau nu

De când a apărut taxa, nu s-a mai aşezat nimeni. Toţi administratorii trebuie să împartă plaja în două porţiuni. Una pentru turiştii care vor să stea pe cearşaf şi una pentru şezlonguri. Operatorii sunt obligaţi să lase 30 la sută din plaja pe care o administrează neocupată de şezlonguri, astfel încât turiştii care vin la mare să aibă opţiunea de a sta pe cearşaf sau pe prosop. Pentru această porţiune de plajă nu au dreptul să perceapă nicio taxă. Situaţia devine complicată pentru restul de 70% din plajă pe care pot pune şezlonguri. Autorităţile nu se pun de acord dacă operatorul are dreptul să perceapă această taxă sau nu.

Dacă cearşaful este aşezat în zona plajei cu destinaţie comercială închirierii de şezlonguri cu siguranţă poate percepe tarif. E clar că vorbim de un tarif descurajator, mă gândesc că nimeni nu.... la banii ăştia mai bine îţi închiriezi o cameră de hotel", a declarat Horia Constantinescu, şef ANPC. „Legal vorbind, operatorul de plajă nu are dreptul sub nicio formă să încaseze o asemenea sumă şi, sincer să fiu, nici fiscal vorbind nu cred că are cum să bage o asemenea sumă în contabilitate. Tu încasezi un ban pentru un serviciu: îmi oferă un şezlong, o umbrelă, dar tu nu îmi oferi mie nisipul, că nisipul este domeniu public al statului", a declarat Bogdan Bola, fost şef Apele Române. Sub nicio formă însă, administratorii de plaje nu au voie să pună şezlonguri sau să perceapă vreo taxă pentru o bucată de cinci metri de la mare. Culoarul e rezervat pentru intervenţiile salvamarilor.

Comentarii Facebook