Duminica 8 Septembrie

Locul din Ardeal supranumit litoralul de la munte. Nu multe persoane știu de existența lui, deși priveliștea este de vis - FOTO


În România există numeroase locuri interesante, mai mult sau mai puțin cunoscute, cu peisaje superbe. Un astfel de loc este cel supranumit “litoralul de la munte” și se află în Ardeal. 

Lacul de acumulare Cinciș se găsește în Munții Poiana Rusca, la circa 10 kilometri de municipiul Hunedoara, într-o zonă de un pitoresc aparte care atrage mii de turiști anual. 

Lacul de acumulare a fost amenajat pe amplasamentul satului Cinciș, în anul 1962, când au fost strămutate peste 800 de familii. Barajul a fost ridicat în perioada anilor 1961-1964 pentru alimentarea cu apă a Combinatului Siderurgic de la Hunedoara din acea vreme, pentru alimentarea cu apă a municipiului Hunedoara, dar și ca zonă de agrement pentru metalurgiștii hunedoreni.

Astăzi barajul este folosit și la producerea energiei electrice, printr-o micro-hidrocentrală amplasată în naval de baraj. În plus, construcția în sine, are și rol pentru atenuarea undelor de viitură. 

io.jpg

Cu toate acestea, amenajarea Lacului Cinciș a dus și la efecte negative, precum dispariția mai multor sate arhaice. Baia Craiului, Cinciș și Cerna au dispărut, iar Mosoru și Tătăuș s-au depopulat.

Zona s-a dezvoltat, din punct de vedere turistic, după 1990. Au fost construite case de vacanță, campinguri și pensiuni pe țărmul stâng al lacului. Țărmul drept al lacului nu este accesibil cu autoturismul și e acoperit de păduri și de drumuri forestiere, notează adevarul.ro. 

io2.jpg

Comentarii Facebook