Locul mirific din Apuseni, la câteva ore de Cluj, unde poți să îți auzi gândurile. E aproape părăsit, dar nu și-a pierdut nicio fărâmă din frumusețe FOTO


Dacă vreți să mergeți într-o drumeție de o zi în care să vă încărcați bateriile, atunci cătunul Cătunul Casă de Piatră, care aparține de comuna Arieșeni din județul Alba este un loc numai bun unde să poposiți pentru câteva ore. În liniștea care se lasă peste această minune din Munții Apuseni, o puteți să vă auziți gândurile. Și nu doar pe ale voastre, ci și pe ale partenerilor :).


catunul casa de piatra apuseni 4.png

Dincolo de glumă, cătunul Casă de Piatră este aproape părăsit, acolo mai locuind doar câteva familii. Dar frumusețea naturală a locului amplasat la o altitudine de 1000-1200 metri, o să vă cucerească iremediabil. Minunea Munților Apuseni, nu este departe de Cluj, în mai puțin de trei ore veți ajunge acolo și apoi puteți explora împrejumirile.

Screenshot 2024-08-19 140525.png

Cătunul Casă de Piatră este amplasat printre păduri şi înconjurat de stânci de calcar, de unde i se trage şi numele.

O drumeție de câteva ore din Ghețarul de la Scărișoara sau Cetățile Ponorului vă va aduce direct la Casa de Piatră. Odată ajunși, puteți explora peștera Vârtop, situată în apropiere, unde un ghid local vă poate conduce prin pădure până la intrarea peșterii. Deși nu foarte mare, peștera impresionează prin formațiunile sale și adăpostește urme ale omului de Neanderthal, datând de acum 62.000 de ani.

După vizita la peșteră, puteți explora și izbucurile din zonă, precum Tăuz, cunoscut pentru apele sale adânci și peisajul înconjurător de o frumusețe rară. Valea Gârda Seacă, cu formele sale sculptate de apă, vă va conduce apoi spre cătunul Casa de Piatră.

E un sat cu case dispuse pe etaje. Majoritatea locuințelor se află la baza văii, iar pe măsură ce urci pe poteca ce șerpuiește printre gospodării, casele devin tot mai rare. În timpul verii, te poți răsfăța cu mere rozalii și pere uriașe culese din livezile localnicilor.

catunul casa de piatra apuseni 2.png

catunul casa de piatra apuseni 3.png

Dacă preferați un acces mai ușor, puteți ajunge la Casa de Piatră și cu mașina, pe un drum care leagă comuna Gârda de Sus de cătun.


Comentarii Facebook