Locul necucerit vreodată de caniculă! Un colț fermecător din Ardeal, un canion atât de îngust încât uneori, cu brațele întinse, atingi ambii pereți


Cheile Crivadiei reprezintă o destinație fascinantă și spectaculoasă situată în Parcul Natural Grădiștea-Cioclovina din Munții Șureanu. 

Cheile Crivadiei, un canion atât de îngust încât uneori, cu brațele întinse, ajungi la stâncile ce au în anumite locuri și 100 m înălțime, sunt o arie protejată cu o suprafață de peste 10 hectare, cu o floră bogată, cu specii endemice și rare. 

Cheile sunt situate în vecinătatea localității cu același nume, iar pentru a le putea parcurge trebuie sa te uzi, la propriu, însă efortul este răsplătit pe măsură.

a2.jpeg

Rezervația constituie o enclavă de specii termofile şi elemente dacice şi daco-balcanice, inclusiv 4 specii endemice, și anume cimbrișor, crucea voinicului, tătăneasă şi scoruș de munte. Totodată aici se regăsesc și două specii rare și anume garoafa de munte și coada iepurelui. În Cheile Crivadiei se întâlnesc şi exemplare de liliac sălbatic, mojdrean şi sorb. Aici este prezentă şi vipera cu corn (Vipera ammodytes).

„Accesul în Cheile Crivadiei se face prin localitatea Crivadia, pe o cale de acces din zona bisericii, pe lângă râul Crivadia și apoi pe o potecă care trece pe sub viaduct în chei. Cheile pot fi explorate cu ușurință cu ajutorul unor cizme mai înalte. După parcurgerea a cca. 200 de metri se ajunge la confluența râului Crivadia cu râul Jgheabului unde se poate ajunge din chei spre o frumoasă cascadă botezată Cascada Curcubeu. În continuare, râul Jgheabului formează canionul cu același nume. Canionul poate fi parcurs numai cu echipament adecvat si ghizi specializați”, arată Garda de Mediu Hunedoara.

a3.jpeg

Foto. Discover Hunedoara

Comentarii Facebook