Duminica 22 Decembrie

Locuri de vizitat lângă Cluj cu copiii. Destinațiile sunt facile, iar cei mici se vor distra copios


Părinții au mari dileme când vine weekendul în alegerea unei destinații pentru a-și duce copiii. De multe ori tableta sau telefonul sunt multe mai ademenitoare, dar ieșirile în natură sunt extrem de importante pentru creșterea armonioasă și sănătoasă a celor mici. 

Mai jos vă prezentăm câteva locuri, ce pot fi vizitate din Cluj cu ajutorul autoturismului, iar acolo vă puteți simți foarte bine alături de familie:

1. Parcul de amuzament pentru copii ”Muntele Basmelor” de la Buscat

Parcul de Amuzament pentru copii Muntele Basmelor s-a deschis recent. Parcul este înconjurat de o atmosferă magică, în mijlocul naturii, în pădurea din cadrul Buscat Resort la doar 55 km de Cluj-Napoca.

dinozaur-1200x1046.jpg

Pe lângă personajele preferate din povesti precum: Elsa, Olaf, Patrula cățelușilor, unicorni, dragon, balaur cu 3 capete de dimensiuni impresionante și multe altele , parcul oferă o gamă largă de activități recreative pentru copii.

Micuții își pot testa agilitatea și curajul pe diverse structuri: ateliere de cățărat, căsuțe în copaci, tiroliene, leagăne, tobogane etc., toate amenajate special pe un traseu de 2 km. Fiecare colțișor al parcului este conceput cu grija pentru a stimula imaginația copiilor și a le oferi momente de joacă de neuitat.

2. Traseul Broscuțelor (Pădurea Făget)

Traseul Broscuțelor este marcat cu simbolul broscuței și are o durată aproximativă de 2 ore dus-întors. Poteca este bine întreținută și semnalizată, oferind o experiență sigură și plăcută pentru întreaga familie. Începutul traseului cuprinde o porțiune cu o înclinație mai accentuată de aproximativ 500 de metri, după care terenul devine mai ușor și prietenos pentru copii. Pe parcursul întregii plimbări, veți putea savura aerul proaspăt și veți putea asculta trilurile frumoase ale păsărilor din jur.

img_5279-1024x768.jpg

Traseul Broscuțelor se încheie în apropierea Observatorului, pe dealul Feleac, și trece pe lângă drumul ce duce către casele Micești și Adrenalin Park.

Pentru a ajunge la punctul de intrare pe traseu, puteți parca pe Strada Cerbului. Aceasta se află la ieșirea din Făget, după hotelul Sunny Hill, pe partea stângă.

3. Adrenalin Park

Parcul de Aventură este o destinație plină de adrenalină în aer liber, situată în apropierea Clujului, oferind o varietate de activități palpitante atât pentru copii, cât și pentru adulți. Amplasat în mijlocul peisajului pitoresc al zonei Făget, acest parc de aventură este locul ideal pentru petrecerea timpului liber în familie.

aventura-kaland-adventure-adrenalin-park2.jpg

Adrenalin Park vă întâmpină cu un set de 14 trasee aeriene: 3 trasee de aventură pentru copii, 1 traseu de inițiere pentru adulți, 7 trasee de aventură împărțite pe diferite nivele de dificultate și 2 tiroliene spectaculoase.

4. Moara de Vânt și Parcul de aventura Gecko Parc (Sălicea)

Parcul de animale Moara de Vânt este o destinație lângă Cluj extraordinar de îndrăgită de către cei mici. O plimbare la aer curat în mijlocul pădurii, între animale prietenoase, este o combinație de succes pentru copii.

alpaca-lame-cluj-home.jpg

5. Parcul Gecko

În incinta complexului de agrement Moara de Vânt se află și Parcul de aventură Gecko Parc.

Dacă copiilor le place aventura, iubesc să se cațere sau să încerce trasee suspendate, acesta este locul ideal. Aici veți găsi trasee notate pe dificultăți, pe vârste și pe înălțime.

6. Cheile Turzii

Cheile Turzii oferă șansa unei excursii în natură, necostisitoare. Acolo sunt trasee amenajate de profesioniști, unde cei mici se vor simți în al nouălea cer. 

Sunt diferite trasee prin chei, dar cel principal este ideal și simplu de parcurs chiar cu copii de 4-5  ani. Peisajul, atât vara cât și in celelalte anotimpuri este unul special.

Cheile-Turzii-8.jpg

Ba mai mult, la fiecare capăt al cheilor copiii se pot bucura de un altfel de peisaj: o pădure frumoasă, stânci spectaculoase, peșteri misterioase numai bune de explorat sau poduri mișcătoare. La sfârșitul traseului copiii se pot bucura de un kurtos, sau alte preparate gustoase, ba chiar și de o tiroliană cu o lungime de 100 m.

7. Cheile Turenilor

Un loc de vis la 28 de km de Cluj, care îți oferă o plimbare ce îți poate schimba complet ziua. Acesta este cel mai corect mod de a descrie ceea ce înseamnă aceste chei. Deși nu sunt foarte cunoscute sau des exploatate din punct de vedere turistic, sunt perfecte pentru o drumeție cu copiii.

Cheile se află lângă satul Tureni. Ca să le parcurgeți, puteți parca mașina lângă Centrul de Informare Turistică, și de acolo să urmați traseul marcat cu bulina albastră. Acest traseu începe de la ultima casă  din sat și face un circuit pe deasupra cheilor.

8. Piatra lui Dan

Piatra lui Dan de la Tarnița este un punct de belvedere extraordinar, dar traseul este puțin mai dificil și nu este recomandat copiilor foarte mici. 

Piatra-lui-Dan-3.jpeg

Traseul pornește de la barajul Tarnița de-a lungul malului stâng al bazinului hidrografic Someșul Cald și durează aproximativ 3h jumătate. Se urmează bulina galbenă până la o bifurcație marcată de unde începe urcarea spre “Piatra Corbilor”.

9. Satul Rimetea

Satul Rimetea este probabil cel mai frumos din Transilvania. Amplasat în Munții Trascău, Rimetea (Torockó în limba maghiară) este prezentat în mod constant ca fiind unul dintre cele mai frumoase sate din România. Casele albe pitorești, toate cu obloane de un verde intens, cu stânca stâncoasă de la Piatra Secuiului care se profilează în fundal, este un loc popular pentru vizitatori ca excursie de o zi.

trascau.jpg

Rimetea este renumită pentru casele sale albe cu obloane verzi și pentru arhitectura sa unică. Întregul sat are același design, semănând cu ceva desprins dintr-o carte de povești. Dintre cele 300 de case de aici, peste jumătate păstrează stilul arhitectural original. Casele sunt spălate în var, cu detalii ornamentate din ipsos pe fațade și pe pervazurile ferestrelor. Cele mai multe dintre case au la ferestre jardiniere cu gerani roșii. O plimbare pe ulițele satului va fi o adevărată aventură pentru copii, care se pot bucura de frumusețea unui sat tradițional.

10. Grota studenților

Traseul la Grota studenților, sau Portalul Kőluk a devenit foarte cunoscut datorită poziționării sale în masivul Piatra Secuiului care atrage un număr mare de turiști în zonă. Priveliștea spre satele Colțești și Rimetea este extraordinar de încântătoare, iar durata unui astfel de traseu este de aproximativ 2 ore.

Plecarea se face de la Conacul Secuiesc, din Colțești, unde puteți parca mașina. Din parcare se pornește pe jos pe un drum de țară, urmând marcajul comun: cruce albastră / triunghi roșu.

11. Cheile Vălișoarei

Rezervație de tip botanic și geologic, Cheile Vălișoarei sunt situate în comuna Livezile, județul Alba și sunt o destinație perfectă pentru o drumeție în familie. Dacă sunteți iubitori de plante acesta este locul ideal unde să mergeți în căutare de plante rare deoarece sunt specifice acestei rezervații.

O drumeție la Cheile Vălișoarei trebuie însoțită de o masă la Castelul Templul Cavalerilor, o locație excelentă de a lua masa pentru micii exploratori.

12. Grădina Zmeilor

Comparată cu celebra Meteora, rezervaţia naturală Grădina Zmeilor compensează dimensiunile net reduse faţă de spectaculoasa zonă din Grecia cu o sumedenie de legende, care de care mai fantastice. E o rezervaţie naturală geologică şi peisagistică ce se aseamănă, într-o oarecare măsură, cu Meteora grecilor. Păstrând, bineînţeles, proporţiile. 


Grădina Zmeilor este situată la marginea localităţii Gâlgău Almaşului, din comuna sălăjeană Bălan şi este, de fapt, un ansamblu neregulat de stânci, formate aici prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din dealul Încheieturi. 

Vântul şi ploaia, îngheţul iernii şi binevenitul dezgheţ al primăverii au format, apoi, cele mai bizare forme: coloane, metereze, poduri, ciuperci, unele având înălțimi de peste 10-12 metri.

Cui nu-i plac poveștile, mai ales cele spuse cu un talent aparte de însăși Mama Natură! Cui nu-i place să se piardă ore în șir într-un tărâm care pare rupt dintr-o altă lume, una magică!

Formele ciudate ale stâncilor, dar şi imaginaţia bogată a localnicilor, a făcut ca acestora să le fie atribuite denumiri cu conotaţii supranaturale. Astfel, cele mai mari stânci, în formă de prismă, au fost numite Zmeul şi Zmeoaica, dar sunt şi unele stânci ce poartă denumiri mai... pământene: Moşu, Eva, Dorobanţul Degeţelul, Sfinxul, Călugărul, Căpitanul, Soldaţii, Eva.

Una dintre legendele Grădinii Zmeilor povesteşte despre o fată îndrăgostită de un soldat. Mama vitregă a fetei nu era de acord cu dragostea lor şi a blestemat-o pe fată care, astfel, s-a transformat în stană de piatră. Formațiunea stâncoasă care a inspirat această legendă nu mai există, fiind distrusă de inundațiile din 1973.

13. Cascada Vălul Miresei

Cascada Vălul Miresei este considerată una dintre cele mai impresionante cascade din România. Cascada se află pe Valea Stanciului, în aria localității Răchițele din comuna Mărgău, în județul Cluj și este considerată cea mai reprezentativă cascadă din Munții Apuseni.

Aceasta este amplasată la o altitudine de 1.000 de metri și are o cădere de apă de aproximativ 30 de metri, în trei trepte. Apa se dispersează în așa fel încât ia numele unui voal alb pentru că aceasta are marmite adânci în partea superioară, fenomen datorită căruia a fost numită Vălul Miresei. Pe timpul iernii peretele stâncos îngheață, fiind un excelent loc de escaladă pe gheață pentru cei pasionați de acest sport. 

07c7794c3883e3b3c21a8d1317409aec.jpg

O veche legendă spune că o mireasă a căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Șocați de tragicul accident, nuntașii s-au oprit în zona cu pricina și au început să plângă zile la rând până când s-a format o cascadă.

Comentarii Facebook