Duminica 22 Decembrie

Minunile naturii de la Complexul Racoș - Brașov: Lacul de Smarald, Coloane de Bazalt și un Vulcan Stins - FOTO


Complexul Geologic de la Racoș, județul Brașov, se află la jumătatea drumului dintre Brașov și Sighișoara, în Complexul Geologic Racoș. Locul pare a fi un decor de film cu buget de sute de milioane de euro.

Rezervația naturală are o suprafață de 95 hectare și se află în partea sud-estică a Transilvaniei (în zona de contact a Munților Baraoltului și Harghitei cu Munții Perșani) și cea nord-estică a județului Brașov, în imediata apropiere a drumului județean (DJ131A) care leagă satul Mateiaș de Augustin.

Lacul de Smarald de la Racoș

Lacul de Smarald se află în partea nord-estică a Complexului Geologic Racoș și cuprinde o secțiune geologică a vulcanului bazaltic de 200 m lungime și peste 50 m înălțime. Culoare este mult influențată de vreme, mai exact de prezența sau lipsa soarelui. 

Lacul de Smarald este alimentat din precipitații, din topirea zăpezilor, dar și din izvoarele de fund, identificate încă din timpul exploatării bazaltului. Aici pot fi observate forme ale curgerilor bazaltice, precum și o secțiune tectonizată a formațiunii acoperitoare vulcanogen – sedimentară. 

WhatsApp Image 2022-05-15 at 13.53.13.jpeg

Creșterea vegetației în lac și popularea acestuia cu pește de către localnici au contribuit la formarea unui ecosistem acvatic care poate conduce la distrugerea definitivă a lacului, fenomen asemănător cu situația de la Lacul Sfânta Ana. În prezent adâncimea maximă a lacului este de cca. 18 m și crește anual cu aproximativ 0,5 m – 1 m. 

Vulcanul Stins de la Racoș

Vulcanul Stins este cunoscut ca fiind vulcanul cu cea mai recentă activitate de pe teritoriul României, chiar dacă ultima dată a erupt acum multe mii de ani în urmă. Acesta se află foarte aproape de Lacul de Smarald, se ajunge pe jos. 

Vizitarea acestuia în acest moment nu este posibilă, locația fiind închiriată unui platou de filmare, pentru serialul de televiziune „Django”, cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producţii europene, cu buget de 40 de milioane de euro, filmările sunt programate să se încheie în noiembrie.

WhatsApp Image 2022-05-15 at 13.53.14 (1).jpeg

Peisajul de care ai parte atunci când vizitezi vulcanul Racoș este unic, te trimite cu gândul la planeta Marte. Un sentiment asemanător l-am avut și în vizita pe care am făcut-o la Vulcanii Noroioși.

În urma erupției și a răcirii lavei, s-au format zgura, bazaltul și acea rocă poroasă numită piatra ponce, piatră din care locuitorii din Racoș și-au contruit casele. Castelul din Racoș este și el costruit tot din piatră ponce.

Coloanele de bazalt de la Racoș

Cam la 15 min de mers pe jos față de Lacul de Smarald, am găsit Coloanele de Bazalt, un monument al naturii deosebit prin unicitatea lui. Înălțimea Coloanelor de bazalt este cuprinsă între 8-10 m. Exploatările de bazalt s-au oprit in anii `60 ai secolului trecut, când situl a fost declarat monument al naturii.

WhatsApp Image 2022-05-15 at 19.36.49 (3).jpeg

Curgerile de bazalt aparțin primei perioade de erupție din zona Racoș, care au avut loc în urmă cu ccs. 1.3-1.4 milioane de ani.

Comentarii Facebook