Misterele Apusenilor: Frumuseţea şi sălbăticia peisajului din Defileul Crişului Repede. Sunt imagini care îți taie respirația! - FOTO
Munții Apuseni sunt cunoscuți pentru frumusețea lor naturală și pentru varietatea lor geologică, care oferă peisaje spectaculoase și diverse. Apusenii sunt munți tineri compuși în general dintr-un mozaic de roci, predominant calcare, din acest motiv și numărul mare de peșteri, defilee și chei existente în zonă.
Rezervaţia Defileul Crişului Repede se află în Munții Pădurea Craiului și are o suprafaţă de 219,70 ha. Este cuprinsă între localităţile Şuncuiuş şi Vadu Crişului, din județul Bihor, pe o lungime de 3 km, de-o parte şi de alta a Crişului Repede.
Frumuseţea şi sălbăticia peisajului din Defileul Crişului Repede, bogăţia elementelor floristice termofile rare, numeroasele peșteri precum şi prezenţa Peşterii de la Vadu Crişului au făcut ca această regiune să fie constituită ca rezervaţie naturală. Farmecul întregii zone este dat de abrupturile stâncoase şi de relieful carstic cu o succesiune de îngustări, cu aspect de cheie sculptate în roci calcaroase.
Turiștii vin aici să-și bucure ochii de câteva decenii. Defileul Crișului Repede, în afară de sectoarele tipice de chei carstice, adăpostește numeroase peșteri. Peștera Vântului este cea mai mare peșteră din România, cu o lungime totală de 47 km, a 20-a din Europa și a 40-a din lume.
Tot pe Defileul Crișului Repede se află Peștera de la Vadu Crișului declaratǎ monument al naturii, cu o lungime de 2700 de metri, din care se poate vizita 680 m. Bineînțeles nu trecem cu vederea cascada de 12 metri pe care o formează apa ce iese din peștera de la Vadu Crișului și nici interesanta floră și faună pe care le adăpostește acest pitoresc defileu, scrie bihorinimagini.ro.
Șuncuiuş 1973 – Defileul Crişului Repede/Oradea-Nagyvarad-Grosswardein
Imagini principale: Facebook/Rezervaţia Naturală Defileul Crişului Repede
0 Comentarii