„Nestemata Ardealului” - Comuna care face cinste patrimoniului cultural al țării. Este celebră pentru păstorit, ospitalitate și tradiții păstrate de secole
Poiana Sibiului este localizată la doar 35 km de orașul Sibiu. Zona prezintă un decor de poveste, cu peisaje montane și colinare nemaivăzute. Aceste aspecte o situează în topul preferințelor turiștilor care aleg să viziteze Mărginimea Sibiului.
Păstori vechi, localnicii se bucură mereu de oaspeți, care sunt întâmpinați cu preparate culinare de poveste. Poiana Sibiului este una din localitățile din Ardeal unde portul popular autentic și tradițiile se păstrează cu sfințenie. Comuna din județul Sibiu este unul dintre acele localități din România unde turiștii pot merge la stână și pot gusta laptele proaspăt și brânza produsă după vechile rețete tradiționale.
Mărginimea Sibiului este o zonă care include 18 localități, toate având o moștenire etnologică, culturală, arhitecturală și istorică deosebită. Toată zona se bucură de o bogăție excepțională a obiceiurilor tradiționale. Și astăzi există obiceiul de a purta costumul popular tradițional - alb-negru cu o pălărie rotunjită purtată de bărbați la evenimentele importante. Pictura pe sticlă este o tradiție, în strânsă legătură cu introducerea manufacturilor de sticlă de către autoritățile imperiale austriece, tradiție receptată în secolul al XVIII-lea de Biserica Română Unită, apoi de Biserica Ortodoxă, care s-a reimpus în zonă.
Arhitectura are influențe puternice săsești, cu case mari, impunătoare, cu o curte interioară închisă din toate părțile. Lemnul a fost materialul de construcție tradițional, dar în ultima sută de ani a fost însă înlocuit de cărămidă.
Ce obiective și atracții se găsesc în Poiana Sibiului?
Vreme de sute de ani, principala ocupație a poienarilor a fost oieritul, dovadă că pentru multă vreme a funcționat, aici, sediul Uniunii Oierilor din România. Prima document oficial care atestă existența localității datează încă din anul 1537, însă există dovezi concrete că viața oamenilor de pe aceste meleaguri are originea în epoca bronzului.
Pe lângă peisajele uluitoare și casele impozante, Poiana Sibiului oferă turiștilor ocazia de a vizita câteva obiective turistice aparte. Un prim loc ce trebuie văzut este Biserica din lemn (Biserica din Deal).
Nu este de ratat, însă, nici o vizită la Muzeul Sătesc, care impresionează vizitatorii cu colecții etnografice de o valoare imensă, ce pun valoare pe caracterul pastoral al comunei.
Care sunt prețurile pentru o noapte de cazare în Poiana Sibiului?
Comuna sibiană nu duce deloc lipsă la capitolul oferte de cazare. Prețurile sunt pentru toate buzunarele, începând cu tarife de la 150 de lei pe noapte, dar pot ajunge și la 700 de lei, în pensiunile mai luxoase. În medie, turiștii se pot caza la cele mai multe din unitățile de turism din localitate cu 200 de lei pe noapte.
0 Comentarii