Miercuri 25 Decembrie

Oaza de relaxare din Apuseni: Este punctul principal de plecare al turiștilor care vor să descopere comorile naturale din Munții Apuseni!


Comuna Arieşeni din judeţul Alba, aflată la graniţa cu judeţul Bihor, are în componenţă 18 sate, răsfirate pe pantele domoale ale munţilor Bihor din Apuseni, la o altitudine de aproximativ 830 m. Este situată pe valea superioară a Arieşului Mare, în Depresiunea Arieşeni, într-un cadru natural pitoresc. Zona cuprinde numeroase atracţii turistice, de la monumente naturale până la cele culturale.

Stațiunea Arieșeni se află la granița dintre județele Alba și Bihor și este punctul principal de plecare al turiștilor care vor să descopere comorile naturale din Munții Apuseni. O bună parte din comuna Arieşeni este inclusă în Parcul Natural Apuseni, ce are rolul de a proteja natura şi de a promova frumuseţile munţilor Apuseni.

brigitte-tohm-f1eROd2UPiQ-unsplash.jpg

Turiştii care aleg să-şi petreacă timpul liber în Arieşeni au la dispoziţie numeroase activităţi pentru a se bucura de natură şi de cultura locului. Printre acestea, se numără excursii şi drumeţii la numeroasele atracţii turistice din comună şi din împrejurimi, precum şi plimbări cu bicicleta pe drumurile forestiere din zonă. În sezonul rece, poate fi practicat skiul pe pârtiile de la Vârtop. Sunt organizate plimbări cu sania sau şareta trasă de cai, precizează arieseni.pro.

Biserica de lemn din Arieșeni, construită în 1791 și pictată în 1829 de maestrul Mihai din Abrud

Cel mai important lăcaş de cult din Arieşeni este biserica "Înălţarea Domnului", construită între anii 1791-1829 chiar în centrul comunei. Este realizată în întregime din lemn, în stilul bisericilor maramureşene. Pictura datează din 1829 şi a fost aplicată direct pe lemn de către Mihai din Abrud. Primul clopot a fost adus tocmai din Statele Unite ale Americii de către moţii stabiliţi acolo, notează arieseni.pro.

Cei care trec pragul bisericii pot admira crucea de pe masa sfântului altar, donată de Corcheş, general în armata lui Avram Iancu. Biserica este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Alba elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.

Foto. Cristian Boartes/Apuseni

bise.jpeg

Comentarii Facebook