Peştera Focul Viu, una dintre veritabilele comori ale Apusenilor! Locația legendară a ghețarului care „arde” în lumina soarelui - FOTO
Peisajele pitorești, natura sălbatică și diversitatea geologică, frumusețea Munților Apuseni se manifestă într-o varietate de moduri. Una dintre veritabilele comori ale Apusenilor, prea puţin promovată, este Peştera Focul Viu. Denumită şi „Gheţarul de la Focul Viu”, peştera poate fi vizitată relativ uşor cu acces atât din Bihor, cât şi din Alba. Denumirea sublimă a acestui loc vine de la decorul creat de razele de soare pe gheţar atunci când pătrund în peşteră printr-o fereastră din tavan.
Gheţarul Focul Viu este o peşteră care adăpostește al treilea bloc de gheaţă fosilă ca mărime din ţară (după Gheţarul Scărişoara şi Avenul Borţig, situate de asemenea în Parcul Natural Apuseni), cu un volum de aproximativ 25.000 m3.
Este o peşteră micuţă, alcătuită din două săli, prima şi cea mai mare fiind ocupată de imensul bloc de gheaţă. Tavanul acesteia este spart de o fereastră de mari dimensiuni prin care au căzut înăuntru buşteni, frunze precum şi zăpadă din exterior, care au format o movilă mare. Prin tavanul peşterii pătrunde suficientă lumină pentru a dezvălui grupurile de stalagmite de gheață aflate în partea opusă intrării în peşteră.
De altfel, în jurul orelor prânzului, razele de soare pătrund prin fereastră creând un decor feeric. Explicaţia existenţei blocului de gheaţă în peşteră este dată de două elemente: fereastra din tavan favorizează acumularea aerului rece, iar lipsa ventilării în peşteră menţine aerul rece captiv tot timpul anului.
Vizitarea este permisă până la poarta din metal amenajată la intrare, de unde se pot observa minunățiile descrise anterior. Gheața sculptată în forme stranii și cristaline, lumina și umbra care dansează pe pereți și acustica specială din interiorul peșterii contribuie la crearea unei experiențe deosebite.
Cum se ajunge la peşteră
Rezervaţia Cheile Galbenei, întinsă pe o suprafaţă de peste şase hectare este o formaţiune calcaroasă de chei aflată în ramura nordică a Munţilor Bihorului. Sub Pietrele Galbenei se întinde o pădure de fag, presărată cu mici poiene pline de flori. Zona se întinde până la Valea Galbenei şi este cunoscută sub numele de Poiana Florilor. Pentru a ajunge aici se merge pe Drumul Naţional 76 Oradea-Deva, iar în Sudrigiu se coteşte stânga spre Padiş.
O altă cale de acces este din comuna Arieşeni, județul Alba. Din centrul localităţii se merge pe drumul pietruit ce trece printre magazine şi primărie, urcând pe valea Cobleşului prin satul Faţa Cristesei până în satul Cobleş. Marcajul turistic ce trebuie urmat este triunghiul galben. Pentru cei care doresc să mai scurteze din drum, se poate înainta cu maşina din Arieşeni până în Cobleş iar de la magazinul din sat se urmează în continuare drumul ce urcă pe Valea Gojii iar apoi coboară pe Valea Luncşoarei până la intrarea în Cheile Galbenei. De aici se merge spre Poiana Florilor şi apoi se ajunge la peştera Focul Viu, scrie Adevărul.
Foto: turistprinro.files.wordpress.com
0 Comentarii