Piatra lui Dan de la Tarnița se numește de fapt Piatra Corbilor. Citiți istoricul real al zonei
Celebrul deja punct de belvedere denumit Piatra lui Dan se numește de fapt Piatra Corbilor, susțin salvamontiștii clujeni.
Voluntar la Salvamont-Salvaspeo Cluj, Codrin Roman, a explicat pe larg istoria locului.
”În anul 1986, Clubul Speologic Urșii Cluj (eu sunt și membru fondator) împreună cu Casa Pionierilor, Șoimilor Patriei din Cluj și Scoala din Colonia Muncitoreasca Tarnita au creat o baza de antrenament in zona Baraj Tarnita, Dealul Strent, care avea o baza de alpinism si o baza de orientare turistica. Cu ocazia marcării turistice a zonei în 1986, s-a marcat turistic inclusiv celebrul punct de belvedere de deasupra lacului Tarnita, zona debarcader. Ca denumiri știute atunci de la localnici, având în vedere ca inca se practica agricultura pe Dealul Strent de locuitori din Somesu Cald.
Denumirile care erau Huda Tătarilor sau Avenul Dobru, Colti Barajului, Vf. Strent, Dambul Furilor, Pădurea Dumbrava, minele medievale de fier ale lui Lucaci. Mai era de găsit un nume.... al punctului de belvedere.
Din zona Șuncuiuș jud. Bihor Munții Pădurea Craiului găsim o informație extrem de valoroasa.
Totul începe cu istoria unei ”colonii de corbi”. Mergând pe firul poveștii. un membru din club face rost de un manuscris, de lucrarea de licență având ca si subiect corbii, scrisă în limba maghiara, din perioada 1903-1906, de la Academia de Agricultura Cluj, adică USAMV de azi, despre faptul ca în Tarnița (Munții Gilăului, Dambul Furilor - Strent ) și la Șuncuiuș (Munții Pădurea Craiului, deasupra Peșterii Napistileu - Bolhac) s-au găsit doua famili mari de corbi, cu particularitatea că pot sa articuleze cuvinte umane, de unde pe urma localnicii vremii, care aveau terenul în acea zona, i-au numit Corbii Vorbitori.
Super, în sfârșit aveam un nume la obiectivul turistic! (mai ales un nume foarte comun, tot în județul Cluj mai este un obiectiv turistic cu acest nume pe Valea Ariesului, la Buru).
Baza de orientare turistică a supraviețuit până 1998-2000, când a luat amploare ecologia și Ong-urile de mediu, în 1997 la o întrunire a ONG de la acea vreme se hotărăște să nu se mai refacă traseul pe la Piatra Corbilor (exista și acel proiect de atunci) pentru a nu periclita zona de cuibarire a păsărilor, având în vedere că corbul este o pasăre ocrotită. Zona este oricum zona tampon a ariei protejate a lacului Tarnița, declarată în 1996 de către Consiliul Județean Cluj.
Oricum turiștii încă nu erau concentrați să cunoască această zonă până în 2015-2016, dar periodic mai erau persoane care ajungeau în zonă. Mărturie stă harta din 1869-1887. A treia ridicare topografică a Imperiului Habsburgic pe care este trecută denumirea veche a văii corbilor, de la baza Pietrei Corbilor. Harta care a stat și la baza cercetărilor din 1903 (așa au găsit și studenții zona).
În 2017, celebrul Dan, fotograf din Cluj-Napoca, crezând că a descoperit un loc nou... pune un punct pe Google Maps, sub numele de Piatra lui Dan, după numele lui. Și publicând în diferite locuri, clar mai mult ca să se promoveze pe el prin intermediul naturii. Putea foarte simplu să își dea seama, văzând urmele fostului traseu turistic, că exista ceva acolo. Sub Piatra celebră există traseul turistic Banda Albastra, la 200 m în linie dreapta este salvamontul.... la 100 m în linie dreapta este o zonă de hrănit animale, deci fond de vânătoare, la 100 m e Avenul Dobru și, culmea, copacii de pe piatră erau toaletați cu drujba, ca să se vadă peisajul din 1996, la proiectul abandonat sau blocat de ecologiști! Dar daca el se compară cu Amerigo Vespucci sau cu Einstein.... cum spune chiar el, ce nu are voie sa boteze un loc? Corect până aici...
În aprilie 2019, iese la iveală prostia aceasta cu botezarea printr-un caz dramatic. Un tata cu un copil de 9 ani au venit în vizita la Piatra lui Dan, au lăsat mașina in Agarbiciu și au parcurs Pădurea Dumbrava, având GPS cu track încărcat de la ce a publicat acest Dan (fotograful).
La întoarcere seara târziu a rămas fără baterie la telefon gps. Se da alarma.... în sfârșit informația cu pierderea celor doi turiști ajunge și la mine... Dar stupoare, cei de la 112 nu știau unde sa ne îndrume să căutăm ( Poliția, Jandarmeria Montana, Salvamont, padurari, primari, localnici). Pai până la acea dată în toată România nu se știa de Piatra lui Dan. După discuții cu mama copilului, aceasta își aduce aminte ca i s-a spus la telefon că de acolo vede o insula, pe un lac (în tot județul Cluj nu este un lac de munte cu o insulă). Până la urmă, mama îmi trimite o poza primită de la tată în care, stupoare, poza făcută era chiar deasupra la cabana mea, adică Piatra Corbilor! Într-un târziu cazul a fost rezolvat.
Începem să înțelegem de fapt de gravitatea problemei create. Am încercat să stăm de vorba cu acest Dan, dar el tot o ține că nu a făcut nimic greșit. Din păcate, chiar poliția mi-a spus că, numai dacă moare cineva din cauză ca este sfatuit prost de către Dan, poate sa intervina legal.
Se deschide și Cutia Pandorei cu bătaia de joc la adresa turismului din zona, adică cand a explodat turismul în 2020, unii turiști sau localnici care știau și ei istoria zonei încep sa facă glume sperăm ca la adresa lui Dan, adică tot apar pe Google Maps cel puțin 20 de pietre... cu diferite nume inexistente, că tot este moda cu pietrele.... Cu greu lumea a început sa le dea jos de pe Google Maps.
Încep să curgă incidentele și accidentele în zonă. Sunt cel puțin 2 pe luna, fără să mai vorbim despre rataciri....
Se publică tot felul de track-uri GPS, prin pădure, inclusiv peste zone strategice! Și acuma este publicat pe diferite site-uri, inclusiv trasee pentru masini offroad prin pădure sau drumuri forestiere interzise de lege. Localnici care au terenul din Strent au început să facă scandal. Adică, toată lumea îndrumată de Dan le călca terenul, ba mai mult făceau focul etc...
Piatra Corbilor se afla la 10 m de terenul fost agricol privat al locuitorilor din Someșu Cald. Dan niciodată nu le-a cerut acceptul pentru tranzitarea terenurilor. Nu a vorbit niciodată cu un padurar din zona sau paznic de vânătoare cum susține el!. A început un blocaj total din partea localnicilor în privința dezvoltării turistice din zona, pentru că nu au văzut cu ochi buni tot ce a creat acest Dan.
Jandarmii Montani au tot amendat persoanele prinse cu mașini, dar surpriză, toată lumea era revoltata pe noi și nu pe Dan, care îi sfatuia pe unde sa meargă greșit.
În această ierni, 2019 și 2020, când era sezon de vânătoare fiind și fond de vânătoare autorizat au fost cel puțin 4 incidente cu turiști care mergeau pe traseul nemarcat de Dan și au dat nas în nas cu vânătorii, nerespectând indicațiile paznicului de vânătoare. Ca norocul ca nu au fost alte incidente cu împuțcături.
Pai cum este posibil dacă te consideri responsabilul unui obiectiv turistic să induci în eroare voit, pentru că așa crezi tu ca este bine. Când era luat mai tare de turiști, Dan o lasa mai moale cu informatile greșite, pe urma din nou la fel. Așa s-a și schimbat numele pe Google anul trecut din Dan în Corbi și invers, pentru că el are 10k like-uri, parcă like -urile erau pentru el si nu pentru peisaj!
Din aceasta cauza s-a luat decizia in august 2020, de către Consiliul Județean Cluj, prin Salvamont, să se remarcheze vechiul traseu turistic Punct Galben Baraj Tarnita – Debarcader - Golful Dobru - Barlogul Lupilor - Huda Tătarilor - Poiana Strent (limita Romsilva) - Piatra Corbilor - Vf. Strent - Minele medievale de fier - Jilipul Minerilor - Drum Judetean 107P. Traseul era creat de prima data ca sa uneasca cât mai multe puncte de interes turistic și să interacționeze cât mai puțin cu terenuri private sau fondul de vânătoare. S-a crezut inițial ca se va scăpa de aceste incidente prin remarcarea oficială a traseului turistic.
Dar ups, ce se vede, și din recenziile de pe Google Maps în continuare lumea tot se pierde sau se ratacea sau mai supărător nici măcar nu găseau obiectivul turistic. Dan în continuare o ținea pe a lui că nu este bine traseul, ca este greu ( pai daca dealul Strent este greu, înseamnă ca numai martienii mai ajung pe Moldoveanu) și tot felul de pretexte și recomanda să folosească traseele create de el. Nici pomeneală să promoveze și alte obiective de pe traseu, scopul era clar că de la Piatra venea promovarea lui!
Turistii sau unii localnici au început să rupă indicatoarele turistice cu numele de Piatra Corbilor, am montat indicatoare care specificau să nu mai intre cu mașinile în pădure sau pe drumurile forestiere, iar el susținea în continuare ca sunt ilegale. Era foarte simplu de verificat proprietățile care au cadastru electronic pe ANCPI sau registru agricol nu sa vorbeasca aiurea. Oricum Hidroelectrica nici acuma nu și-a dat acordul de tranzitare a zonei! De aceea am fost obligat s-a demarchez traseul pe porțiunea de la baraj la cabana și să se dea jos panoul cu hartă.
Ca sa își fac publicitate mai mare, tot publica pe situri de harti (care și promovează, nerespectând chiar politica lor de publicare, sa înțeleg ca pe traseul punctul galben are proprietate intelectuala? și pe piatra care este teren privat? Cum naiba?) la restul publicațiilor media explicația era pai este numele de Dan de atâtia ani? Serios pai in fiecare an de când a apărut v-am transmis ca nu este in regulă, dar a primat insta, tiktok si FB nu cultura turistica și respectul pentru istorie.
Mai grav, dacă o dată s-a renunțat la acel obiectiv turistic ca sa se protejeze colonia de corbi, fiind parte integranta din aria protejata Tarnita din 1996. Dan susține în continuare că nu există așa ceva, că totul este o invenție. El nu a văzut în 5 ani nici un corb. Are cumva un punct de vedere de la o asociație de ornitologie? El când a creat ”acest obiectiv turistic..” a creat si infrastructura? Cine strânge gunoiul de pe urma turistilor. Proprietari terenurilor? Cine stinge focurile din vârful dealului? Cine îi salvează în caz de nevoie, ca sa isi faca el ego -ul propriu?
Ca norocul, corbii acuma s-au mutat pe Coltii barajului V.S. si V.D. si pe Lucaci sau pur si simplu au plecat din zona.
Între timp s-a mai încercat legatura cu toate site -urile care promovau greșit ce făcea acest Dan. Nimeni nu a răspuns pozitiv, de fapt nu au răspuns. Surpriza totală a venit chiar de la Google Maps, în sfârșit, în aprilie 2021 adică după an jumate, că Dan a mințit clar și păcălind Google, creând o companie în varful dealului pe o piatra, fără să existe un act (terenul nu este a lui, ba mai mult este și privat, nu există adresa etc...) Neoficial, prin persoanele angajate la Google s-a aflat că de rușine sa nu pateasca ceva un supervizor de la Google a ascuns această poveste, dar și din păcate s-a blocat tot pe zona ca și puncte) nu se mai poate modifica nimic. Grav este că asta duce în continuare la pierderi și rataciri pentru cei care folosesc ca și navigatie numai Google, de parcă ar fi în centrul clujului....”.
5 Comentarii
Un frustrat Codrin genul de om care face gaura in macaroana!
Nu o sa vina sa credeti asa ceva, stire bomba.... Dupa un search pe goagal despre Codrin. https://www.youtube.com/watch?v=3G1Ku2XAAqE e aceasi care a cautat avionul din Apuseni pe Google Maps. Mor oameni ca nu ai stiut sa indrumi doctorul sa iti dea coordonatele din Google Maps. De acolo esti asa certat cu Google-ul? Atat v-ati balbait pana i-au gasit… Citeste mai departe
Codrin esti bine, sau ai incurcat pastilele cu uleiul? Nu puteai dormi bine noaptea ca s-a trezit un Dan sa-si puna o locatie pe Google Maps la tine in parohie. Tu chiar nu ai de lucru? Mai bine ati schimba traseul de coborare pana nu si-a rupe cineva gatul (pana acuma, la prorpiu. copii mei si-au rupt pantalonii) pe traseul parca ales de Ceausescu:… Citeste mai departe
Eu tot nu am inteles care e scopul... De fapt care e frustrarea ta? ca merge lumea in drumetii acolo sau ca s-a trzit un dan sa ii dea are un nume noficial? ca nu se mai taie ilegal padurea? ca lumea face poze la contructiile ilegale de pe marginea lacului? De unde atata frustrare. nu puteai dormi noaptea ca s-a trezit un dan sa puna un punct pe harta.… Citeste mai departe
Laudabila perseverenta si energia lui Codrin, un om de o valoare deosebita !!!