Duminica 22 Decembrie

Pista de biciclete, de pe traseul fostei mocănițe, Huedin - Sâncraiu - Călățele, s-a împotmolit în birocrație. Nu e totul pierdut


Clujul ar urma să aibă o super zonă de relaxare, 14 kilometri de piste de biciclete pe traseul fostei Mocănițe, între Huedin - Sâncraiu - Călățele. Investiția nu este mare, dar în România te mănâncă birocrația, incompetența și delăsarea. 

Comuna Sâncraiu s-a descurcat și a obținut fonduri pentru cofinanțare de la Guvern, pe linie UDMR. Huedinul și comuna Călățele au probleme. În Călățele nu sunt bani, având și cea mai mare parte a proiectului, circa 8 kilometri de piste. Aici, primarul așteaptă o rectificare bugetară și să primească de la Guvern banii pentru a asigura partea locală, circa 65% din investiție. Cei 8 km de pistă din Călățele ar urma să coste bugetul local 600.000 de euro, bani pe care primăria nu îi are acum. 

În Huedin, lucrurile țin de birocrație. Primarul a spus că a pus deoparte banii pentru cofinanțare, dar s-au pierdut avizele emise de cei de la Drumuri Naționale, pentru acest proiect. ”Firma care a făcut documentele le-a depus, dar se pare că aceste avize s-au pierdut și acum am depus documentele pentru a fi emise din nou. Le-am depus de câteva zile și așteptăm acum să le primim. Când le avem, vom porni licitația”, a declarat primarul din Huedin, Mircea Moroșan.

Acesta spune că nu este vina lui, deoarece o firmă a făcut documentele, dar că lui i se sparg în cap nemulțumirile locuitorilor, care îl compară cu comuna Sâncraiu, unde lucrurile se mișcă.

Sâncraiu a primit banii de la Guvern, dar eu am pus banii deoparte pentru acest proiect, din fonduri locale. Eu pun 300.000 de euro pentru a face 4,2 kilometri de pistă pe fosta linie de cale ferată a mocăniței, iar din fonduri europene primesc 200.000, cam 50.000 de euro pe kilometru. Nu e vina mea pentru ce s-a întâmplat, dar toată lumea mă compară cu Sâncraiul. Ei sunt un sat turistic și au nevoie de această pistă, pentru turiștii care vin. Ar fi un lucru bun și pentru noi, deoarece crește atractivitatea. 

Problema este că Sâncraiu face, noi facem, dar Călățele nu are bani. Va fi ca Autostrada Transilvania, vine și nu se duce nicăieri…”, a mai spus primarul. Comuna CĂlățele este ultima de pe traseu.

Dacă se va amenaja, această pistă de biciclete ar putea deveni una dintre cele mai spectaculoase din România și să atragă turiști de peste tot din Europa. 

Proiectul primește 750.000 de euro din fonduri europene, iar primăriile trebuie să cotizeze cu 1.125.000 de euro (300.000 Huedin, 600.000 Călățele și 375.000 Sâncraiu).

În acest moment, ar fi trebuit ca proiectul să fie funcțional, fiind vorba numai de aslaftarea unei piste de biciclete. Comuna Sâncraiu este avansată și ar urma să finalizeze proiectul, dar în rest sunt întârzieri majore.

În martie 2019 s-a aprobat trecerea terenului de sub linia mocăniței de la Ministerul Transporturilor la primării, iar până la finele anului 2021 trebuia să fie gata asfaltarea. 

Comentarii Facebook